Инвестициите в социалните мрежи вече изместват търсенето

През 2024 година за първи път инвестициите за реклама в социални мрежи надминават несменяемия лидер – търсенето.

от Redlink
Инвестициите в социалните мрежи вече изместват търсенето

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Социалните медии вече са най-големият канал в световен мащаб по рекламни инвестиции, детронирайки платеното търсене, това сочат последните прогнози на WARC Media.

Прогнозата е глобалните разходи за реклама в социалните медии да възлизат на общо $247,3 млрд. през 2024 г., което е ръст от 14,3% на годишна база, но е леко забавяне от +16,0% през 2023 г. Ръстът е по-ясно изразен на западните пазари, тъй като растежът в петте водещи китайски социални платформи (Duoyin, Weixin/QQ, Kuaishou, Weibo и Zhihu) анализиран от WARC, се очаква да достигне само 4,6% през следващата година.

В методологията на WARC Media социалните медии включват TikTok, но не и YouTube, което отразява практиките за разпределение на бюджета в индустрията. Освен това „търсене“ като събирателно се отнася до традиционни търсачки като Google. Ритейл медиите, които по същество са предимно ориентирани към търсене, се отчитат отделно.

Наблюденията върху динамиката на пазара отразяват нарастващата централна роля на социалните платформи за маркетинга на марката.

След регистриране на безпрецедентни тримесечни спадове на годишна база през втората половина на 2022 г. – с оттегляне на рекламодателите от разходите в светлината на нарастващата инфлация и ATT политиката на Apple – социалната мрежа си проправя път обратно към двуцифрен растеж. Пазарът на социални реклами сега е над 2,5 пъти по-голям от размера си преди пандемията, когато в световен мащаб са инвестирани само 97,8 милиарда долара, в сравнение с прогнозираните 247,3 милиарда долара, които ще бъдат изразходвани през 2024 г.

Бързият ръст на разходите за социални реклами обаче няма много връзка с по-скромните увеличения на използването на социалните медии през същия период. Между 2014 г. и 2024 г. има ръст от 1763,5% в инвестициите в социални реклами. За разлика от това, данните от GWI показват, че времето прекарано със социални платформи се е увеличило с 50% от 2014 г. насам, от средна дневна консумация от 95 минути до 152 минути през 2024 г. Броят на потребителите в социалните платформи в световен мащаб е нараснал малко по-бързо, до 169% от 2014 г., според data.ai.