Футболни карти за Катар със загинали работници вместо футболисти

Познатите карти за колекциониране с лица на футболисти се превръщат в инструмент за напомняне за хилядите загинали работници по време на строежа на съоръженията за първенството.

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар е затънало в противоречия, започнали още откакто ФИФА избра страната от Персийския залив за домакин на високопоставеното футболно събитие. Тази зима норвежките футболисти от Трьомсо добавят към екипите си QR кодове, за да информират зрителите за нарушенията на човешките права в Катар. В Обединеното кралство знакови фигури във футболната журналистика като Рори Смит и Гари Линекер отказват да работят за събитието в Доха, в знак на протест срещу нарушаването на правата на гей хората и работниците мигранти.

Докато Катар признава смъртта на няколко десетки работници, организации като Amnesty International изчисляват, че действителният брой вероятно е хиляди. Blankspot, шведска платформа за разследваща журналистика, изважда тези работници от статистическата анонимност в кампанията си Cards of Qatar.

Следвайки познатия дизайн на колекционерските карти с играчи от футболни отбори, новата колекция споделя лицата и историите на работници мигранти, който са отишли да работят в Катар и никога не са се прибрали при семействата си в Непал, Бангладеш или Индия. Журналистите на Blankenspot пътуват до тези страни, за да чуят директно съпругите, децата и семействата, които са осиротели.

Blankenspot изпраща Cards of Qatar до FIFA, до марките, спонсориращи Световната купа и други големи заинтересовани страни. Пита ги как планират да гарантират, че работниците няма да бъдат третирани като работни единици за еднократна употреба, когато строят за бъдещи събития.

Cards of Qatar ще продължи да добавя карти и истории до началото на Световното първенство през ноември 2022 г. Blankspot продуцира кампанията в партньорство с футболното приложение Forza Football — което има 3 милиона активни потребители месечно — и творческата агенция Forsman & Bodenfors.