Европейците са по-пестеливи в използването на електроуреди

Повишаващите се разходи за живот карат европейците да спестяват, включително като използват по-малко електроуредите си, както правят и почти 40% от българите.

от Redlink , Източник: GfK
Европейците са по-пестеливи в използването на електроуреди

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Проучване на GfK, проведено в 15 европейски страни (включително България) показва, че 93% от купувачите вече са променили поведението си по един или друг начин, за да спестят пари в отговор на инфлацията и покачването на разходите за живот. По-конкретно около една трета спестяват пари, като използват по-малко домашните си уреди (31,1%) или като преминават към енергоспестяващи програми като пране при по-ниски температури (36,2%).

Италия оглавява всички изследвани европейски държави и по двата показателя, като повече от половината население казва, че преминава към програми за пестене на енергия на своите домакински уреди (52,0%) или използва домашните си уреди по-малко (50,7%), за да пести пари.

Дания също влиза в челната тройка и за двете дейности, като 41,7% използват програми за пестене на енергия и 35,4% използват домашните си уреди по-малко.

В другия край на скалата, Швеция (където цената на електроенергията, макар и нараснала, е значително по-ниска от страни като Дания, Германия и Италия) има само една пета (22,2%), които преминават към енергоспестяващи програми и една четвърт (24,4%) използват уредите си по-рядко, за да спестят пари.

България е по средата на скалата по първия показател – като 38% от потребителите използват енергоспестяващи програми на електроуредите си, но по втория показател – по-рядко използване на уредите, за да се пести енергия и пари – е наравно с Швеция, като едва 25% от респондентите са дали такъв отговор.

Както за потребителските технологии и дълготрайни стоки (T&D), така и за бързооборотните потребителски стоки (FMCG) има страхотна възможност за иновативни продукти, които предлагат спестяване на количеството енергия, използвано в ежедневния живот - като по този начин наистина се постигат две от основните цели на потребителите: спестяване на пари и екологичен принос.

При T&D става въпрос за характеристиките на продукта (кратки цикли, намалени настройки на температурата, капацитет и т.н.) и енергийните рейтинги, които потребителите ще търсят в новите модели.

В бързооборотните стоки се откриват възможности за категории, които са свързани с интензивна употреба на домакински уреди, като продукти за готвене или миене. Например в категорията на перилните препарати купувачите ще бъдат привлечени от продукти, които се отличават с висока производителност дори при кратки или по-ниски температури на пране. Марките, които могат да представят гаранции за това как техният продукт намалява потреблението на енергия в ежедневието, ще привлекат купувачи.

По същия начин посланието за намаляване на хранителните отпадъци е друга основна възможност за резониране с фокуса на потребителите, като същевременно се постига и положителен емоционален ефект. Оферти като порциониране на храната или динамично ценообразуване, тъй като продуктите наближават края на срока на годност, се ангажират не само с желанието на хората да спестят пари, но и с техните ценности по отношение на околната среда и по-здравословния начин на живот.