Екосистемата на Apple се разгръща в нови посоки

Apple променя фокуса на бизнеса си към услуги и реклама, поемайки риск за промяна в имиджа на марката.

от Redlink
Екосистемата на Apple се разгръща в нови посоки

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Apple, производителят на iPhone, отчита общ брой активни устройства до два милиарда в световен мащаб, което позволява на компанията да се отдалечи от продажбите на продукти към продажбите на услуги и реклама.

Интересът на Apple към рекламния бизнес е гореща тема в индустрията, защото става въпрос за глобална стратегия, монетизирана чрез различни средства. Силата на стратегията възниква от наличието на много голям обем данни от първа ръка, които Apple имат за своите потребители и които могат да предлагат на рекламодателите в своята екосистема. Цифрите са красноречиви:

В световен мащаб 27,11% от смартфоните в обращение използват iOS

87% от тийнейджърите в САЩ имат iPhone

34% от всички собственици на iPhone в САЩ са Gen Z (родени след 1996 г.)

50% от цялото използване на телефона в САЩ в момента е през iPhone

Apple продължава да продава много телефони и други устройства, но като се има предвид колко скъпи са станали устройствата, услугите са все по-ключови за цялостния бизнес. За контекст: iPhone от най-високо ниво премина прага от $1000 през 2017 г., докато средната цена на iPhone в целия диапазон сега се доближава до $1000.

През първото тримесечие на 2023 г. Apple отчита общ спад на приходите от 5% спрямо първото тримесечие на 2022 г., но бизнесът с услуги, който представлява около една шеста от тримесечните й приходи, отбелязва увеличение от 6,4%.

Новата посока в стратегията на марката създава възможност за приходи, базирани не само на продажби на нови устройства, а на месечни абонаменти. Това означава възможност за приходи от повече от два милиарда активни устройства на фирмата.

Apple наскоро превърна Индия в свой ключов регион за продажби, според репортаж на Bloomberg. В момента пазарният дял на Apple в Индия е относително нисък (3,9% през 2022 г.), но това е вторият по големина пазар на смартфони в света с 659 милиона потребители, точно след Китай. С пенетрация от 46,5% на мобилните услуги, има място за растеж за всички марки телефони и Apple вижда възможност да увеличи дела си.

Друга значителна възможност са нарастващите рекламни приходи на Apple, които се очаква да достигнат около $7 милиарда до края на тази година и да достигнат $30 милиарда до 2026 г. Има два вероятни начина за монетизиране на огромната потребителска база на Apple. Няма да са първите, който правят нещо подобно: Sky, британската телевизионна компания показва реклами на своите платени абонати от години; Amazon Prime Video рекламира по време на спортни предавания на абонати и чрез Freevee предлага съдържание без абонамент, поддържано от реклами. Има данни за планирани рекламни активности в Apple TV+, в опит да се спечели от голямата и платежеспособна аудитория.

Тук обаче има някои рискове. В продължение на години имиджът на Apple се изгражда около екосистема от по-добри продукти, като един от аргументите е именно липсата на реклама. Появата на реклами за потребителите на Apple рискува да промени цялостното им изживяване и да повлияе на репутацията на бранда.