Дислексията става когнитивно изкуство

Безплатните курсове на DyslexicU преобръщат мисленето с дислексия в ключов набор от умения.

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Току що стартиралият в Обединеното кралство DyslexicU или Университет за дислексично мислене е пионерска образователна инициатива, целяща да покаже и развие когнитивните силни страни, свързани с дислексията. Мисленето с дислексия се дефинира като "подход към решаване на проблеми, оценка на информация и учене, често използван от хора с дислексия, който включва разпознаване на модели, пространствено мислене, нелинейно мислене и междуличностна комуникация."

DyslexicU е съвместно усилие на Made By Dyslexia и The Open University, като е представен заедно с Intelligence 5.0 - доклад, базиран на изследване на Randstad Enterprise разкриващ, че мисленето във формата и със спецификите на дислексия обхваща най-търсените умения във всички работни сектори. DyslexicU предлага безплатни курсове, за да помогне както на лица с дислексия, така и на хора без дислексия, да разберат и развият тези критични умения. Предлаганите в момента курсове са кратки — само един час всеки — и са отворени за всеки безплатно. Налични при стартирането са „Предприемачи и начинаещ манталитет“ и „Променители и активизъм“. Сътрудниците включват Ерин Брокович, Барбара Коркоран и сър Ричард Брансън.

DyslexicU отразява промяна във възприемането на невроразнообразието, като набляга на когнитивните предимства на дислексичното мислене, вместо да се фокусира върху неговите предизвикателства. Този подход не само дава възможност на хората с дислексия, но също така насърчава оценяването на различни стилове на мислене. AI все повече ще се справя със стандартните когнитивни задачи и се очаква да поеме над 42-65% от задачите, базирани на работа от хората. Уменията, които изкуственият интелект (все още) не може да замени, са тези, които DyslexicU прокарва на преден план — иновации, нелинейно мислене и междуличностни умения. Смята се, че до 20% от населението е с дислексия. Време е да се помогне на останалите 80% да повишат способността си да мислят различно.