Associated Press въвежда правила за AI

Насоките за използване на изкуствен интелект на Associated Press имат ползи за целия бизнес.

от Redlink
Associated Press въвежда правила за AI

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Асошиейтед прес публикува насоки за това как ще използва генеративен изкуствен интелект в своите новинарски операции, с някои потенциални полезни приложения извън бизнеса на журналистиката.

В редакцията на Associated Press използването на AI повдига някои заплетени теми, вариращи от достоверността на фактите до препитанието на журналистите и авторите (наред с други творчески професии или професии, създаващи съдържание). Засега Associated Press е – подобно на много други компании, включително най-известният пример - Coca-Cola, във фаза на експериментиране, обясняват от корпорацията.

На първо място, наличието на правила е добра първа стъпка. Официалното регулиране ще отнеме време за въвеждане и прилагане, така че компаниите, които отделят сериозно време и обмисляне на използването на технологията, ще бъдат в по-добра позиция, когато правилата влязат в действие.

„Отговорът на тези въпроси в самото начало“, заявява Associated Press, „ще спести на нюзрума много време и енергия в сравнение с въвеждане на регулация със задна дата, измисляйки отговорно използване на инструмент, след като вече сме го закупили, обучили и използвали.“

В този смисъл примерът на Associated Press е важен и за други индустрии и бизнеси, в които изкуственият интелект неминуемо ще стане част от ежедневната работа или от създаването на творчески продукт в по-широк план.

Основната насока на идеите за регулация е свързана с редактирането, като Associated Press казва, че „материалите, произведени от изкуствен интелект, трябва да бъдат внимателно проверени, точно както материалите от всеки друг източник на новини“.

AP има лицензионно споразумение с Open AI, което е известно със своята система ChatGPT, но служителите нямат право да я „използват за създаване на съдържание за публикуване“.

Също така стандартите на Associated Press постановяват, че нито един елемент от снимка, видео или аудио не може да бъде редактиран (чрез добавяне или изваждане) с помощта на AI.

Все пак се признава и възможността от злонамерено разпространение от различни източници на генерирани от AI фалшификати или „дълбоки фалшификати“. В този случай Associated Press няма да публикува изображението, освен ако то не е в центъра на историята и тогава то ще бъде ясно обозначено като генерирано от AI.

Аманда Барет, вицепрезидент на AP за стандарти и приобщаване, обобщава в едно изречение крайната цел: „Журналистите трябва да си останат такива.“