AI бъдеще за жестомимичния език

GiveAHand.ai събира изображения на ръце, за да преодолее празнината в AI за жестомимичния език.

от Redlink
AI бъдеще за жестомимичния език

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

AI приложенията се развиват с главоломна скорост, но възможностите, свързани с разпознаването на езика на знаците – жестомимичния език, са възпрепятствани от липсата на добре структурирани и обширни източници на данни. За да реши този проблем, Американското дружество за глухи деца стартира GiveAHand.ai, амбициозен проект за създаване на най-голямата в света библиотека с изображения с отворен код на ръце, които жестикулират.

Всеки може да качи изображение на ръцете си с помощта на уебсайта и уеб камера. Участниците държат ръката си в какъвто жест изберат и се прави снимка, която се качва в базата данни. След това изображението се маркира и се добавят ключови точки, за да се определи местоположението и формата на всеки пръст. Изследователите и разработчиците могат да изтеглят пълния, структуриран набор от данни, за да създадат по-точни модели за откриване на ръце и пръсти. Подобренията в моделите на жестовете имат потенциала да отключат нови методи за обучение и инструменти за превод в реално време на жестомимичен език, подобни на тези, налични за говоримите езици, създавайки нови нива на езикова достъпност за общността на глухите и хората с увреден слух.

Тъй като целта е да се демократизира достъпът, базата данни на GiveAHand.ai е достъпна както за комерсиална, така и за некомерсиална употреба. Инициативата е разработена в партньорство с творческо студио Hello Monday (част от DEPT®), което преди това е работило с ASDC на fingerspelling.xyz.

Напредъкът в технологиите в посока AI има потенциала да изравни условията за потребителите както никога досега, свързвайки хората без значение как комуникират. Както посочва Американското дружество за глухи деца: „Глухотата не е увреждане, но лишаването от език за комуникация е.“