Коледа като никоя друга

Започналите коледни кампании, в една година като никоя друга

от Redlink
Коледа като никоя друга

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Към празничния период на годината бяха насочени големи очаквания, защото се очакваше, че с връщането към нормалното, коледните продажби ще компенсират поне до известна степен регистрираните спадове в редица индустрии, както и че по Коледа ще се компенсират намалените медийни бюджети на марките. Пандемията обаче отново ни изненада и със завръщането ѝ и повторното налагане на редица ограничения в редица страни по света, Коледа също няма да е нито каквато беше някога, нито каквато се надявахме да бъде.

Макар и в разгара на втората вълна на пандемията и насред наложената отново карантина в редица европейски страни, с отминаването на Хелоуин и тази година марките започват традиционните си коледни комуникации още в началото на ноември. Проучвания на KANTAR от миналата година показват, че коледните рекламни кампании са важен фактор за създаването на празнично настроение у хората в Обединеното Кралство, като вероятно това е валидно и в много други страни по света. Проучване на компанията за външна реклама Kinetic Worldwide - част от WPP показва, че за повече от половината британци Коледа тази година е по-важна от всякога и въпреки ръста на он-лайн пазаруването, за мнозина купуването на подаръци от физически магазини е част от преживяването и е източник на идеи и вдъхновение. Тази година доста хора ще започнат коледното пазаруване във физически магазини по-рано, за да избегнат традиционните големи струпвания на хора.

По-голямата част от годината премина под знака на пандемията, а високо-бюджетните коледни кампании на големите марки се подготвяха месеци преди празничния сезон, без ясна представа дали и доколко социалната изолация и физическата дистанция ще са важни и през Декември. Единственото относително сигурно нещо е, че възрастен мъж с наднормено тегло е в рисковата група и няма да е препоръчително да е навън и да се среща с големи групи хора. Затова и мислим, че е интересно да се видят различните подходи към празничните комуникации, COVID отпечатъка върху тях, както и дали и доколко се опитват да повдигнат духа на хората в една година, в която това е особено необходимо.

“ Шоуто трябва да продължи“, заявяват Amazon

Тяхната коледна кампания, дело на Lucky Generals, е доста коментирана още при старта си в първите дни на ноември. Amazon успяват да засегнат човешките аспекти на пандемията по начин, който не е потискащ и натоварващ. Те разказват вдъхновяващата история на една балерина, която успява да събере близките си, въпреки препятствията през годината на пандемията. На фона на аранжимент на Show must go on на Queen, клипът разказва историята на 17-годишната френска балерина Таис Виноло, принудена да репетира у дома заради пандемията. Мечтата ѝ за водеща роля се проваля с отлагането на представлението, но тя не се отказва и продължава да репетира винаги и навсякъде, когато и където това е възможно. Вдъхновена от нейната отдаденост и постоянство, сестра ѝ създава сцена и публика, която да се наслади на представлението ѝ в емоциналния финал на клипа.

„Какъв прекрасен свят“ на Lego

Kоледната реклама на марката отбелязва безкрайния творческия потенциал на децата и показва вълшебните им приключения при игрите им с конструкторите Lego. На фона на аранжимент на вечната класика „What a wonderful world“, различни семейства са свидетели на забавните приключения на децата си, които създават и изграждат цели въображаеми светове с помощта на Lego. Всички истории, персонажи, фантастични същества и превозни средства, изобразени в рекламата, са базирани на съществуващи LEGO продукти: от рицари, принцеси и дракони, до астронавти, научно-фантастични роботи и герои от култови филми. Рекламата, част от платформата на марката „Rebuild the world“, подчертава безбройните начини, по които Лего може да окуражи креативността на децата – от сини коне до дървета с наденички. Кампанията, създадена от вътрешната агенция на Lego Group, е режисирана от The Bobsey Twins from Homicide и е произведена от студиото Blink.
Джулия Голдуин - Главен Маркетинг Директор на Lego, казва по повод на кампанията: „Видяхме толкова много семейства, които строиха заедно тази година, давайки на родителите възможност да усетят и оценята начина, по който децата могат да построят, развалят и преустроят света около себе си с помощта на Lego. Искаме да вдъхновим хората от всички възрасти да се забавляват и разгърнат творческия си потенциал тази Коледа“.

TK Maxx и козата Лил

Търговската верига залага на хумора, за да разведри духовете в доминираната от COVID Коледа във Великобритания. В създадения от Weiden+Kenedy London клип, козата Лил дефилира из заснежения двор на фермата, накипрена в нов дизайнерски тоалет. Получила го е, защото фермерът е искал да я зарадва в края на отвратителната година."След тази година всеки заслужава да се почуства специален тази Коледа" е завършващото клипа послание на марката. "Искахме да признаем каква тежка година сме имали всички ние и в същото време да предложим и щипка забавен оптимизъм. Тази реклама е забавен начин да припомни удоволствието от подаряването и как то може да донесе радост на всички", казва бранд и маркетинг директорът на TK Maxx Дебора Долче.

Все още няма яснота относно коледната кампания през 2020 на John Lewis - златния стандарт за коледни кампании във Великобритания, често давани за пример за емоционaлна анагжираност на потреботелите и традиционо отличавани с награди на рекламни фестивали. От компанията обявиха "коледна кампания, като никоя друга", която ще стартира по-късно през Ноември, и се анагажираха да дарят на семейства в нужда 5 милиона паунда по празниците. Клиентите на John Lewis са приканени от веригата да правят дарения, коитo марката обещава да удвои (в рамките на лимит от 2 милиона паунда), да използват картите си за лоялност от магазина за дарения и да подаряват промоционални продукти на веригата, показвайки грижа и подкрепа на своите общности. Допълнителен фонд от 1 милион паунда е учреден, за да се подсигури успешното партниране на магазините от веригата с двете благотворителни органзиации от инициативата в подкрепа на затруднени семейства от района на магазините.