Вижте кои са 10-те най-ефективните реклами на 2020

Наградите на KANTAR за творческа ефективност

от Redlink
Вижте кои са 10-те най-ефективните реклами на 2020

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Всяка година KANTAR тестват повече от 10 000 реклами по целия свят за техните клиенти и виждат блестящи примери за творческа ефективност. За да дадат съвети как могат да се постигнат високи нива на ефективност с рекламата, KANTAR показват най-добрите примери от тестваните от тях реклами със своите годишни награди за творческа ефективност.

Победителите в наградите за творческа ефективност на KANTAR са получилите най-голям брой точките реклами от над 10 000-те тествани с помощта на Link през 2020 г. Link е независимо верифицирана и се използва за да се предвиди как една реклама ще осигури възвръщаемост на инвестициите(ROI) за марката, както в краткосрочен, така и в дългосрочен план. Това е най-надеждното решение за тестване на реклами в света, използвано над 215 000 пъти. Link не само предлага прогнози, неговите диагностични метрики помагат за насочване на оптимизацията на рекламите, за да се увеличи ROI.

Link измерителите, които са в основата на наградите за творческа ефективност на KANTAR за 2020, са краткосрочната вероятност за продажба (STSL – short term sales likelihood) и мощността.

STSL е вероятността рекламата да предизвика краткосрочно повишаване на продажбите. Мощността е мярка за потенциала на рекламата да допринесе за дългосрочната стойност на марката. Разбира се, не всички реклами се стремят да направят и двете, но подходът предоставя рамка за оценка и признава силата на креативността да изгражда марки, а не само да активира продажбите. И двата измерителя са валидирани спрямо реалните резултати и съдържат показатели, свързани с творческото въздействие, така че позволяват да се разпознае както творческото съвършенство, така и резултатите за марката.

Ето и 10-те най-ефективни реклами според KANTAR:

1. Heineken САЩ: „ Cheers to all”, Publicis Italy

“Наздраве за всички” показва, че бирата е за всеки и кампанията се стреми да оспори статуквото, разрушавайки остарели стереотипи.Рекламата по забавен начин изобличава наложените стереотипи за предпочитанията на двата пола: бирата е задължително за мъже, а коктейлите са за жени. Чрез тази кампания Heineken насърчава зрителите да погледнат на живота от нова перспектива, подкрепена с вярата, че така ще му се радват повече.

2. Bosch Германия: „Atino“, C3 Creative Code and Content (Stuttgart )

В тази реклама Bosch разказват трогателната история за син, който се готви да напусне дома на родителите си. Като разпознава тъгата на майка си, докато събира багажа си, той използва лазер с линия Atino с вградена измервателна лента, за да създаде галерия от спомени на стената и съобщението „чао засега“ в спалнята си. Това би била една съвсем различна реклама ако беше фокусирана само върху функционалните атрибути и продуктови характеристика на инструмента.

3. Burger King, Франция: „The Retour“, Consignes 2 Sécurity

Хуморът в рекламата на Burger King във Франция е явен и подчертава COVID-19 мерките за безопасност, които се вземат в техните ресторанти, както и опциите за получаване на място на Whopper по време на локдауните. Това се прави в стила на демонстрацията за безопасност на авиокомпаниите, представена на френско-английски, от комика Фред Тесто, който е работил по предишната кампания на веригата. За не говорещите френско-английски: той говори за преживяването на втора вълна на COVID-19 като за турбуленция, а клиентите са поканени да се придвижат с кола или да получат доставка от професионалист от Deliveroo, а не от френският екип за показване на въздушна акробатика.

4. SheaMoisture USA: „It Comes Naturally“, BBDO New York and JOY Collective

След протестите на Black Lives Matter в средата на 2020 г. все повече и повече внимание се отделя на присъствието и представянето на цветнокожи хора в рекламите, но също така и на наличността на продукти за тях.
SheaMoisture - една от най-популярните и разпознаваеми марки за красота, водена от чернокож, иска да сподели своята познатост с общностите на чернокожите в САЩ и по-специално с чернокожи жени: артисти и предприемачи.
Рекламата включва не само първокласни продукти, които подчертават естествената красота на косата на черните жени, но също така показва и обещанието на марката да посвети приходите от всяка покупка на SheaMoisture за директно инвестиране в жени-предприемачи. И прави това, като представя произведения на изкуството от шест артиста, които изобразяват множество истории и наследството на поколения черни жени в САЩ.

5. Samsung САЩ : „Make their year with Galaxy Buds Live”, R/GA

Тази реклама използва лек хумор и показва COVID-19 пандемията около нещата, които не можете да правите по време на локдаун, за да рекламира новите Galaxy Buds. Въпреки че това не е една от печелившите тактики на адресиране на пандемията идентифицирани от KANTAR, рекламата използва музиката от най-голямата K-Pop момчешка група в света, BTS, което очевидно е от голяма помощ за получаване на ангажираност от целевата аудитория.

6. Milka Франция: „And a lot of Milka“, DAVID Madrid

Рекламата на Милка, която заема място номер 6 и е тествана във Франция, отново е сърцераздирателна история за нежността и децата. В нея виждаме момче да събира шоколади Милка из цялата къща, за да ги предложи като награда за изгубеното куче на съсед. Когато кучето се връща, те заедно се наслаждават на шоколада.

7. Google САЩ, „Find Your Scene“, Google Brand Studio

Кампанията на Google „Намерете своята сцена“ е създадена за 92-рите награди „Оскар“. Тя използва познатия подход на търсенето с Google и резултатите от Google Maps, генерирано от потребителите съдържание и добре позната музика - този път Hall and Oates ‘Ти сбъдваш мечтите ми’. Рекламата показва как да се определят местата nа заснемане на известни филми, включително Роки, Джурасик парк, Роди се звезда и Обратно в бъдещето.

8. Tena Silhouette UK: “I’ll wear whatever I want””, AMV BBDO, London

Oще един пример за предимства на продукта, разказани добре в рекламата от Обединеното кралство за абсорбиращото бельо на Tena’s Silhouette за многократна употреба. Бельото е проектирано да изглежда като обикновено бельо, изработено от висококачествени материи и нежна дантела, и осигурява невидима защита срещу лека инконтиненция. Рекламата показва характеристиките на продукта, които позволяват плавен силует, така че жените да могат да носят това, което искат и което съответства на техния стил и настроение. Използването на CGI за избраното горно облекло ни позволява да видим бельото, което се носи, и ефекта, който има върху самочувствието на потребителите.

9. TD Bank, Канада: „ Keeping your business moving forward”, Leo Burnett

10. Adrenaline Rush Русия: “Повече“, KAPIBARA

Рекламата на Adrenaline Rush от Русия включва бързи кадри на хора, получаващи повече от най-различни неща: повече свобода, повече емоции, повече любов, повече болка, повече творчество. Рекламата е осеяна със супери, които обясняват и допълват визуалните изображения, и е подкрепена с въздействащото електронно танцово парче ‘Die Young’ от Mujuice.

2020 г. беше година като никоя друга и за известно време през нея доста рекламодатели направиха пауза в активностите си, за да видят какви ще са последиците от COVID-19 за творческата индустрия. Изследванията на KANTAR показват, че хората искат рекламата да продължи и че до голяма степен те възприемат съдържанието ѝ по същия начин по време на пандемията, както и преди нея. Следователно това, което определя една ефективна реклама, си остава непроменено. Рекламодателите, които проявиха решителност и инвестираха в своите марки и през 2020, видяха, че смелостта им се възнаграждава.