Теория на конспирацията – какво стои зад популярната икона за меню на повечето уебсайтове

MacDonald’s Финландия разкрива с кампанията The Icon, създадена от DDB Nord,че това всъщност е Big Mac.

от Redlink
Какво стои зад популярната икона за меню на повечето уебсайтове Снимка: screenshot YouTube

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Иконата на менюто в горния ъгъл на повечето сайтове - познатите на всеки три хоризонтални линии, се нарича „хамбургер меню“ и е създадена от американския дизайнер Норм Кокс през 1981г. McDonald's Финландия и NORD DDB решават, че стилизираната форма не е просто какъвто и да е хамбургер, но е и точно копие на формата на триетажния емблематичен хамбургер на MacDonald’s - Big Mac и това дава тласък на една много забавна кампания.

Изследването на произхода на общопознатия дизайн елемент е показано във видеото „Иконата“(The Icon), заснето в стила на 20 минутно mockumentarie (псевдо документален филм). Филмът проследява двама любители детективи - Кайцу и Анна-Мая, се заравят дълбоко в историята на символа и се опитват да стигнат до истината за произхода и символиката на универсално известния символ "хамбургер меню". Кайцу и неговият оператор Йохан дори пътуват до Далас, Тексас, за да се срещнат с Кокс, за да го разпитат лично за дизайна му.

Кампанията живее в YouTube, но видеото има и по-кратки версии и трейлъри, които се излъчват в TikTok, в телевизи и в кината. За да създадат ангажираност в съответните общности, финландски инфлуенсъри в TikTok споделят теорията за истинския произход на иконата в своите канали, а няколко подкаста с конспиративна тематика също правят епизоди по темата. Главният герой Кайцу също има свои собствени акаунти в TikTok и Instagram , където влогва за своите и на партньора си констатации и цялото пътуване до Тексас, за да се срещне с Норм Кокс.

Освен това McDonald's Финландия кани всички да участват в treasurehunt (лов на съкровища) за икони „хамбургер меню“. Всеки, които намери популярния символ на уебсайт и го изпрати в приложението на McDonald's, ще бъдат възнаградени с безплатен бургер Big Mac.

“Заданието от McDonald's беше да създаде любов към марката и фенство, използвайки Big Mac. Съвсем буквално видяхме възможност да подчертаем статуса на икона на бургера Big Mac, като покажем, че той е на повечето уебсайтове – известен още като „хамбургер меню“ бутон. Искахме да имаме органичен подход към тази идея, да я направим за Макдоналдс, без да се чувства като излязла от Макдоналдс. И какво би било по-органичен подход от това някой запален по теориите на конспирацията да разпространи думата по целия свят?" казва за marcomnews Кале Уолин, творчески директор в NORD DDB Хелзинки.

Изследването на произхода на общопознат дизайн елемент чрез техниката за разказване на история чрез mockumentarie революционизира начина, по който марката за бързо хранене се ангажира с потребителитевъв Финландия, а и по света. Създаването на ангажиращ, измислен разказ около продукта Big Mac запленява аудиторията и стимулира познатостта на марката, като затвърждава статуса ѝ на икона и я разграничава от конкуренцията.