Рекламата на McDonald's, в която не се показва нито храната, нито ресторантите на веригата

С новата си реклама McDonald's доказват, че силно разпознаваем бранд може да комуникира успешно, дори без да се показва или споменава марката или нейни продукти

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Брандът за бързо хранене McDonald's стартира нова кампания за пазара в Обединеното кралство, озаглавена „Raise Your Arches" (повдигни своите вежди – игра на думи с арките, част от логото на веригата)в която за първи път в историята на марката не се показва храна или ресторант от веригата и дори не се произнася името ѝ. Кампанията, създадена от Leo Burnett е базирана върху творческото прозрение, че поканата да се насладите на храната на веригата за бързо хранене е толкова универсална, че може да бъде предадена без произнасянето на нито една дума.
 
В основата на кампанията е видео клипа, режисиран от британския режисьор Едгар Райт, заснет с и продуцентската компания Moxie Pictures. Историята във видеото се развива на фона на клубния хит на Yello от 80-те "Oh Yeah"
в офис, в който служителите се канят един друг и се отправят към McDonald's само чрез използването на невербална комуникация. Акцента е поставен върху повдигането на вежди, което намеква за разпознаваемите златни арки от логото на McDonald's.
 
Тестването на новата рекламата на McDonald’s през платформата на System1 Test Your Ad цитирано от The Drum показва, в рамките на 10 секунди почти 80% от хората разбират, че рекламата е на McDonald’s, макар и единствената „улика“ с която разполагат да е листче с буквата M. Това доказва силата на марката на McDonald’s. Първокласните отличителни активи на марката – в този случай само формата на логото – й дават възможност да бъде фина и игрива в реклама като тази. Колкото по-добри са отличителните активи на марката, толкова по-фина и игрива може да бъде комуникацията ѝ. Но „Raise Your Arches“ не е просто страхотна реклама – тя показва пътя за напред на бранша в ерата на все по засилващите се регулации върху маркетинга на нездравословни храни по света. В редица държави вече е въведено или се планира да се въведе скоро регулиране на рекламите за продукти с високо съдържание на мазнини, сол и захар (HFSS), като част от мерките за справяне с епидемията от затлъстяване.
 
 
Освен клипа, който ще се излъчва в телевизии и дигатани канали, McDonald’s призовава служителите, феновете на марката и инфлуенсъри да се включат в активация с повдигане на вежди в Snapchat и Instagram, водена от The Red Consultancy. Специално разработени филтри (Lenses) ще повдигат веждите на потребителя във форма напомняща на арките на марката, позволявайки на феновете на McDonald’s да споделят и канят приятелите си да си купят McDonald’s. Кампанията включва и дигитално преобразяване на ресторанти във Великобиртания като трансформира проектираните в небето емблематичните златни арки на McDonald’s във версия на логото с повдигнати арки, като буквата „М“ ще бъде изрязана и анимирана, движейки се по начин, който възпроизвежда повдигането на вежди, показано във филма. Предвидена е и кампания за стимулиране на изтеглянията на приложението на марката и насърчаването на дигиталните продажби, проектирана от TMS, която включва предоставянето на специални оферти и награди на клиентите.През следващите 12 месеца кампанията ще бъде разширена в международен план, като почти 40 пазара по света ще се присъединят към нея.