Mr. Swan, безкомпромисните принципи и вярата в себе си

Как нова марка като Sipsmith London Dry Gin пробива в една свръхконкурентна категория

Текст: Милко Стоянов от Redlink
Mr.Swan, безкомпромисните принципи и вярата в себе си

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Надявам се, чували сте легендарния кавър на лондонските пънкари The Clash „I fought the law” от далечната 1979 г.? Е, в историята на джина Sipsmith, точно 30 години по-късно, също има битка със закона. И тя пак се развива в Лондон. Но разликата е, че в крайна сметка... нашите хора побеждават!

Силата на триото съмишленици.
Цялата приказка започва с двама приятели от детинство – Сам Голсуърти и Феърфакс Хол, които през целия си живот са били привързани към добре направените неща и... доброто мартини. Следва случайна среща с известния любител на напитките Джаред Браун на парти на Negroni (къде другаде?) и той веднага изявил готовност да се присъедини към мисията им да създадат най-добрия сух лондонски джин в света. Не ги плашела нито нуждата от голяма и високорискова инвестиция, нито лютата конкуренция точно в пренаселената категория „премиум джин“.

… and the law lost
Дотук добре, но нашите ентусиазирани основатели се сблъскват челно с доста неочаквано препятствие още на старта на амбициозното си начинание. И то идва под формата на исторически британски закон, познат като „Закон за акцизите”, в сила още от 1823 г. Този консервативен текст прави невъзможно производител да получи лиценз за дестилатор под 1800 литра, а техният лъскав нов дестилатор е... само 300 литра. И все пак с упоритост, страст и непоколебима визия, тяхната борба със стената се увенчава с успех и петицията им довежда до промяна на закона през 2008 г. Отворена е историческа порта за малките производители, които искат да работят в малки, характерни партиди и да гонят елитно качество и вкус, а не милиарди литри обем и бърза печалба.

Перфектната рецепта
Тримата мускетари споделят една визия: да изпипат безкомпромисен джин в стил London Dry, като търпението е от ключово значение при овладяването на майсторството, плюс реверанс към класическите рецепти от XVIII век. Купили са вече и лъскав меден дестилатор, който е първият такъв в Лондон от 1820 г. насам! Медната красавица получава ироничното име Прудънс (Благоразумна). „Тя“ дълго време се бори сама на фронта, докато ентусиастите ипотекират къщите си, за да финансират смелия проект. Но когато фирмата стъпва на крака и се оказва, че Н. В. Потребителят много харесва продукта, идват на помощ и „сестрите“ (дори с по-голям обем) - Констанс и Верити. Резултатът е сензационен. Sipsmith London Dry Gin се получава смел, сложен и ароматен – достатъчно гладък за мартини, но богат и балансиран, перфектен за джин тоник. Работи идеално и като основа за цял набор от джин коктейли, от негрони и гимлет, до модерни версии като Passion Martini.

Игра на думи
А защо точно Sipsmith? Ами, създателите на този чудесен джин, с типично британското си чувство за хумор помислили колко хубава е думата, описваща майсторите ковачи на словото - wordsmith. А тъй като те обичали, по свои думи, „да създават всичко, което може да се налива и пие” (sip), бинго – родил се неологизмът Sipsmith. Непреводим на български, но кратък, ясен и запомнящ се – ключови качества за млад, пробиващ бранд.

През 2012 г. брандът излиза на международната сцена, като бързо печели на своя страна бармани миксолози. През 2019 г. собствениците правят още една качествена крачка напред - творческата експресия на марката е възложена на елитна рекламна агенция - Ogilvy London. В резултат джинът се сдобива и с нов „говорител“ - изтънченият джентълмен мистър Лебед (Mr. Swan), който е препратка към изящните бели птици, плуващи в езерата на лондонските паркове, но е и самоуверен промоутър, който хвали марката си нахакано и с хъс.

Клипът, в основата на кампанията разработена от Ogilvy UK, проследява процеса на производство на Sipsmith London Dry Gin, през призмата на очарователния г-н Суон - анимиран герой, който ни води през дестилационното пътуване, което се провежда в дестилерията Sipsmith в Лондон, родното място на джина.От използването на най-добрите хвойни до процеса на дестилация, при който се взема само най-доброто от течността, до ръчното потапяне на капака на бутилката във восък, филмът показва, че страстния екип от дестилатори не прави никакви компросмиси в стремежа си да се направи по-качествения джин. Всеки детайл от кампанията е внимателно обмислен, от възпроизвеждането на дестилерията и самия процес на дестилация, през пресъздаването на красивите медни дестилатори до ръчното потапяне на миниатюрните бутилки във восък, като дори вътрешният джоб на костюма на г-н Суон е ръчно зашит. Макар че джобът на Mr, Swan никога не се вижда от зрителите, вниманието към този дребен детайл илюстрира тържеството на занаята и отдадеността към правенето на всичко по най-добрия начин в Sipsmith.

Работата по създаването на комуникацията на марката и пресъздаването на същността и с помощта на Mr.Swan е едно истинско партньорство между агенцията, продукцията и екипа на Sipsmith – от определянето на тона на г-н Суон, озвучен от британския комик Джулиан Барат, до ангажирането на най-добрите британски таланти в производството на видеата, като много от тях са членове на художествения отдел на Уес Андерсън, които са работили по Isle of Dogs и Fantastic Mr. Fox.

Джулс Чакли, главен ECD в Ogilvy UK, обяснява: „Колкото повече се задълбочавахме в богатата история на джин Sipsmith, толкова повече разбирахме, че не правят това, което е лесно; те правят това, което произвежда най-добрия джин, който могат да направят. Поиграхме си с редица идеи как да вдъхнем живот на марката – но нищо не изглеждаше съвсем правилно, докато идеята за г-н Суон и концепцията за съопмоушън анимация не се появиха с режисьора Джеф Лоу. Оттам нататък всичко започна да си идва на мястото.“

Серия от много стилни и ефектни ТВ спотове не само утвърждават Mr. Swan като единствения лебед в света – експерт по джин тоника – но и носят познаваемост на марката, която струва злато. Кампанията се нарежда сред най-добрите реклами в Обединеното кралство през 2019 г.
На следващата година идва нов гениален ход - сключен е престижен договор с най-елитния тенис турнир на трева в света, и Sipsmith (чрез своя лебед-говорител, разбира се) обявява Уимбълдън за „официалния тенис на Sipsmith”... Два престижни бранда, с дълбоки английски корени, си разменят фини шеги и тънка ирония, а публиката в All England Club вече добавя към традиционното меню от ягоди със сметана и освежаващ джин тоник.

Така, в крайна сметка се оказва, че дори в продуктова категория, която е пренаселена от силни, традиционни играчи с големи бюджети и глобална познаваемост, една смела идея и една граничеща с мечтата визия могат да се вклинят между батковците, да пробият и да извоюват свое място под слънцето и да стигнат дори до българския пазар.