Коледната картичка на AKQA използва украинската култура и творчество

„Малки крила“ разпространява послание за надежда вдъхновено от най-известната украинска народна песен и изпълнено от украински артисти

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Годишната коледна картичка на агенцията AKQA – водеща компания за дизайн и иновации, тази година е вдъхновена от украинската народна песен “Шчедрик” (укр. „Щедрик“), може би най-известната украинска мелодия в света, известна също като Carols of the bells.

„Шчедрик“ е традиционна украинска народна песен, възвестяваща идването на пролетта, която разказва историята за лястовица, която лети между домовете, провъзгласявайки изобилната година. Oбработена е в началото на XX век от известния украински композитор Микола Леонтович. Oбработената версия на народната песен е изпълнена за първи път от хора на Киевския университет през 1916 година. Мелодията попада отвъд океана през 20-те години на миналия век, като е изпълнена за първи път в Carnegie Hall в Ню Йорк по време на световно турне, част от първия украински проект за културна дипломация през 1922 г. През 1936 г. Питър Вилхоуский, който работи за радио NBC, пише английския текст за “Шчедрик” и оттогава украинската мелодия става известна в западния свят като „Carols of the Bells“, която вероятно сте чували в много филми, концерти, както и по улиците и в магазините по време на коледните празници.

Видеото – коледна картичка на AKQA озаглавено „Малки крила“ (Little Wings),вдъхновено от текста и придружено от мелодията на "Шчедрик", следва приключението на самотно лястовиче, за да насочи певците на коледни песни към семейство, нуждаещи се от нова надежда. Алегоричната ръчно изработена анимация използва украинската култура и творчество, за да вдъхне надежда и радост на всички.

Известната украинска дизайнерка и художничка Мария Шуб, потърсила закрила от войната в Обединеното кралство с двете си дъщери, и нейният брат режисьорът на анимации Родион Шуб (емигрирал в Канада със семейството си), работят заедно с AKQA, за да разкажат истинската история на Carol of the Bells като подарък за света.

Вдъхновявайки се от богатото културно наследство на Украйна и историческите цветове, мотиви и символи, Мария използва комбинация от традиционни методи за рисуване и рисуване с дигитални техники, за да изработи всеки елемент от "Малки крила". Ултрамаринното наситено синьо небе е отправната ѝ точка, нарисувано с четка с акрил върху платно в декоративния петриковски стил, дефиниран от отличителните му цветни мотиви. Птиците и конете са почит на Мария към покойната Мария Приймаченко + украинска художничка на народно изкуство, която е работила в народен стил, а костюмите на героите са представителни за различните региони в Украйна. Всеки един от героите в анимацията е изрязан и анимиран крайник по крайник от Родион Щуб, за да се пресъздаде неговото движение. Киевският детски хор „Щедрик“- един от най-известните младежки музикални състави в Украйна, ръководен от артистичния директор и главен диригент Мариана Саблина, който изпълни „Щедрик“ на концерта по повод стогодишнината от първото изпълнение на песента в Карнеги Хол, осигурява саундтрака на „Малките крила“.

Мария Шуб коментира: „Малки крила е красив начин да споделиш, че Шчедрик е украинска песен и да научиш нейните корени. Малко хора знаят, че е композирана и изпълнена по време на предишен период на интензивна политическа борба и социални катаклизми в Украйна. Винаги се пее заедно в хор, което прави музиката свързващо звено между хората.“ Мария продължава: „Little Wings включва мощни украински мотиви за обновление и регенерация, включително семена, дървото на живота, планини и лястовичка. Звездата е древен и добре познат символ на надежда за човечеството в Украйна, тъй като от зимния мрак винаги излиза светлината на пролетта. Искаме зрителите да останат с чувства на благодарност, любов към песента и надежда за света.”

Little Wings е споделено в каналите на AKQA, като покани над четвърт милион души да открият насладата в алегоричната ръчно изработена анимация. Сам Кели, главен маркетинг директор, AKQA коментира: „Срещата с Мария беше страхотен момент. Първоначално планирахме да я свържем с творческата общност на Обединеното кралство. След като видяхме красотата на нейната ръчно изработена работа и чухме историята й за Шчедрик, искахме всички да знаят, че песента, която слушате по време на празничния сезон, е история за надежда и любов от Украйна.“