Какъв е вкусът на IRN-BRU?

Вижте новата забавна кампания на шотландската безалкохолна напитка

от Redlink
Какъв е вкусът на IRN-BRU?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

IRN-BRU е шотландска газирана безалкохолна напитка често описвана като „втората национална напитка на Шотландия “ (след уискито). Това е най-продаваната газирана безалкохолна напитка в Шотландия от повече от век, директен конкурент на Coca Cola, а марката дори има собствен тартан (шотландско каре, специфично за определен клан). Освен в Обединеното кралство, IRN-BRU се предлага по целия свят и обикновено може да бъде закупена там, където има значителни шотландски общности. С помощта на силно отличителната си комуникационна стратегия, IRN-BRU успява да се отличи от останалите безалкохолни напитки на пренаситения пазар във Великобритания и да бъде в крак с променящите се потребителски тенденции. Хумористичната нишка, вградена в ДНК на марката, обуславя и създаването на запомнящия се и автентичен шотландски tone of voice (стил на говорене на марката).

Характерният вкус на напитката е труден за описване. В Reddit има тренд с дискусии за вкуса на IRN-BRU, в която са включени описания вариращи от „дъвка за балончета“ и „фалшив банан“ до „aмброзия от самата планина Олимп“ и „буен високопланински поток, смесен със случайно насилие“. Именно тази прочута неяснота относно описанието на вкуса на напитката стана основата през миналата година на рекламната кампания на марката The Great Taste Debate, създадена от творческата агенция Leith.

Кампанията отразява по комичен начин разминаванията в описанието на вкуса на IRN-BRU, което само по себе си допринася за популярността на марката – никой не може да се съгласи какъв точно е вкусът, но всеки може да се съгласи, че е много вкусен.

През 2022 година IRN-BRU продължава да използва хумора кампанията си, като отдава почит на известни филмови жанрове. След уестърна от 2021 г., през тази в основата на създадената от Leith 360° градусова кампания на марката са два забавни клипа, които разширяват дебата за вкуса на напитката с нови филмови жанрове.

„Абтитуриентски бал“ започва с млад мъж, който чака дамата си за абитуриентската вечер да слезе по стълбите, а нейният горд баща стои с камера в ръка, за да заснеме специалния момент. Репликата на кавалера „Изглеждаш по-хубава от кутия IRN-BRU“ поражда ожесточен дебат с неочакван край, а историята завършва с посланието: „Нека просто се споразумеем, че има прекрасен вкус“.

Вторият клип – „Мафия“– показва трима гангстери, които се освобождават от трупа на загубил дебата за вкуса на IRN-BRU опонент и завършва с посланието: „Нека просто да се споразумеем, че вкусът е bellissimo”.

Дебатът за вкуса на IRN-BRU включва телвизия, социални межи и онлайн реклама.
Всички медии са планирани и закупени от най-голямата независима медийна агенция в Обединеното кралство, the7stars. Кампанията се фокусира върху канали, които използват способността на фактора IRN-BRU да предизвиква дискусии – било то в социални канали, подкасти или в привличащи вниманието локации външна реклама.

Адриан Трой, маркетинг директор в AG Barr, собственика на марката IRN-BRU, кометира: „Има толкова много забавление свързано с уникалния вкус на IRN-BRU. Феновете по светa не могат да се съгласят с описанието на вкуса и точно това го прави толкова специален – независимо дали сте на абитуриентски бал или сте мафиот. Каквато и да е ситуацията, всички можем поне да се съгласим, че IRN-BRU има феноменален вкус.”