Как изглежда първата визуална творба, създадена от птичи полет?

Новата кампания на творческото студио &play за комуникацията на стипендията за млади артисти на фондация „Културни перспективи”.

от Redlink
Как изглежда първата визуална творба, създадена от птичи полет?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Експеримент с данните от полета на птица създава визуалната идентичност в комуникацията на Националната стипендия „С усилия към звездите“ от Culturama.

Триизмерното изображение е сътворено на базата на географските координати от полета на застрашения у нас черен лешояд (Aegypius monachus), отчетени със специално проследяващо устройство на Българското дружество за защита на птиците. Данните са представени като линии, свързващи точките от движението на лешояда в българското небе при годишната си миграция, а промените в цвета им съответстват на промените във височината на полета. Надсловът, с който заявките за стипендии са открити за 2023 година, е „От изкуство окрилени“.

Визуалната идентичност и експериментът са работа на творческото студио &play, втора тяхна колаборация с фондация „Културни перспективи“ след наградения на международния фестивал White Square през миналата година проект The Metavisual.

„Искахме да покажем стремежа на всеки творец към небето, метафората за всеки полет в изкуството и свободата, която всеки артист търси. Целта на комуникацията беше да привлече вниманието на инакомислещи творци, които също не се страхуват да експериментират в изкуството си. Затова избрахме „четката“ в нашата картина да бъде една от най-редките у нас птици“ – разказва Мария Михайлова, Head of Visual в &playstudio. „Беше наистина вълнуващо да станем част от ежегодния процес по маркиране и проследяване на едрите грабливи птици в Източните Родопи“, допълва тя.

„Творците са застрашен вид и ние трябва да направим всичко възможно, за да ги подкрепим, когато разперват крилете си. Това е причината вече пета година стипендията да насърчава реализацията на проекти в пет направления на изкуството – визуални изкуства, музика, литература, танц и театър“, споделя Димитър С. Стефанов, творчески директор на &play.

Кандидатурите са отворени до 15 декември 2023, а повече за тях можете да научите тук.