Визия създадена в Метавселената

Culturama трансформира комуникацията си в арт експеримент

от Redlink
Визия създадена в Метавселената

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Culturama е дигитална платформа за идеи и фестивал за сценични изкуства на Фондация "Културни перспективи", посветена на подпомагането на процъфтяването на българското изкуство и култура. Фондацията е създадена през 2012 г. от известната оперна певица Ина Кънчева и през годините е реализирала множество проекти, свързани с класическа музика, литература, изобразително изкуство и театър, давайки успешен старт и шанс за развитие на много български творци.

За да комуникира кампанията за кандидатстване за националните стипендии "С усилия към звездите", Culturama създава The Metavisual – визуализация, направена чрез „унищожаването“ на най-големия роял в България и поставянето му в метавслената с просто послание – единственият начин да се създаде изкуството е чрез нови перспективи.

Culturama подхожда към комуникационната кампания по начина, по който един артист би подходил към следващия си проект – изследване на творческия процес. Заедно с &play – студио за творчество, съдържание и технологии, те превърщат обичайната ключова визуална задача в арт експеримент. За проекта използват най-големия роял в България – един от многобройните приноси на Culturama към националната сцена на изкуството и културата и го определят като символ на артистичната душа. След това създават сканирана 3D негова интерпретация в стила на маслена картина и, за да илюстрират нуждата на всеки творец да наруши своите ограничения, "разтварят" 3D модела, използвайки симулация на произволни негови частици. След това тези частици са поставени в метавселената, с техния уникален отпечатък върху блокчейна, оформяйки ключовия визуален елемент чрез нова перспектива.

„Да си креативен е елемент на душата. Да бъдеш необичаен е смелост, леко плъзгане на перспективата, което придава изкушение на привкус на висока степен на емоции. Чрез тази комуникация ви каним да направите крачка.“, коментира Ина Кънчева, председател и основател на Culturama.

„Можем ли да експериментираме с процес, който е по-близък до създаване на изкуство, отколкото как се прави обикновен творчески комуникационен проект? Това беше нашата отправна точка. След това отидохме и взривихме роял и поставихме частите му в Метавселената.“ добавят Иван Тотев и Димитър С. Стефанов, творчески директори на &play, творческото студио зад кампанията.