Как да спечелиш от това, че конкурентите крадат от теб?

Разберете как KFC в Дубай успяват да го постигнат с Chikenstock – имидж банка с безплатни снимки на вкусни KFC продукти

от Redlink
Как да спечелиш от това, че конкурентите крадат от теб?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Фалшификатите са навсякъде около нас и в днешни дни почти всичко е фалшифицирано. Дрехи, чанти, обувки, телефони, часовници, бижута, филми и всичко между тях. Оказва се, че има още нещо, което често се фалшифицира: снимките на продуктите на KFC. От най-големите градове до най-малките села в региона на MENA (Близкия изток и Северна Африка), ресторанти, ъглови магазини и кафенета споделят много познат набор от снимки: пърженото пиле на KFC, Зингери, Tуистъри и други вкусотии, които илюстрират предлаганото от тези заведения. Но това което реално предлагат на клиентите си, не е KFC, а компанията не може да направи много за да спре порочната практика в региона качеството и вкуса на KFC да се използва от имитатори в региона.

KFC се гордеят със снимките на продуктите си. Те са специално създадени, за да изглеждат възможно най-апетитни и съблазняващи. Тези снимки обаче са копирани от безброй кафенета и заведения с ниска резолюция, разтягани, обръщани, изкривявани, дори пикселизирани до неузнаваемост. Репутацията на KFC е застрашена от имитаторите. Това е в основата на посланието на кампанията разработена от TBWA RAAD в Дубай: „Ако ще крадете снимки на KFC, поне го направете го хубаво“.


И се ражда KFC ChickenStock: галерия снимки предизвикващи слюноотделяне изображения на вкусно пилешко, която всеки може да използва като изтегля снимките с висока разделителна способност на KFC в целия им блясък абсолютно безплатно. ChickenStock галерията e изградена подобно на различните уебсайтове, които предлагат stock images: кадри за безплатно използване, с тази разлика, че галерията на KFC се състои само от изображения на пържено пиле.

Но кампанията има и друга страна. Благодарение на онлайн галерията, KFC може да разбере кой точно от конкурентите им тегли изображения и неговата геолокация. Така марката поставя в близост до тези свои конкуренти билбордове с провокативни послания като "Можете да откраднете нашите снимки, но никога няма да откраднете нашия вкус“, „Тази снимка там е от KFC, но пилето не е ", „Това не е начинът за третиране на пиле" и т.н.

Кампанията успява успешно да се пребори с имитаторите и води до повишаване на продажбите на KFC в Дубай. Така, това че конкуренцията краде от теб, се превръща в печалба.