Изкуствен интелект създава визуално изкуство по текстове от известни литературни произведения

TBWA Melbourne използва AI за Фестивала на писателите в Мелбърн

от Redlink
Изкуствен интелект създава визуално изкуство по текстове от известни литературни произведения Снимка: 0fjd125gk87/Pixabay

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Фестивалът на писателите в Мелбърн - най-смелият литературен фестивал в Австралия, си партнира с TBWA\Melbourne, за да разработи с помощта на изкуствен интелект (AI) произведения на изкуството, създадени по текстове на класически литературни произведения.

Творческият проект е създаден с помощта на на AI Mid Journey - AI бот, който превръща писмените описания в произведения на изкуството. Технологията инициира интензивен световен дебат за това какво означава генерираното от AI изображения за бъдещето на изкуството. За да се създадат уникалните произведения, пасажи от класически литературни произведения на литературни икони като Мери Шели, Херман Мелвил, Х. Г. Уелс, Брам Стокър и Джордж Оруел са вмъкнати дословно в AI Mid Journey. Всяка спираща дъха визуализация служи като своевременно напомняне за непреходната сила на писаното слово.

Кампанията стартира с външна реклама и дигитални канали. В допълнение са планирани за пускане през следващите месеци и илюстрирани електронни книги на класическите романи, включващи допълнителни интерпретации от AI.Касели Мейн, мениджър маркетинг и комуникации на Мелбърн Writers Festival, коментира: „Възхитени сме от реакцията, която изображенията имаха на фестивала. Въпреки че повечето от тези книги са написани преди повече от сто години, думите им продължават да вдъхновяват и днес.“

Във време, когато генераторите на текст към изображение предизвикват дебати около бъдещето на изкуството, работата на TBWA\Melbourne демонстрира как AI може да се използва за подобряване на креативността.

„AI като Midjourney са невероятен творчески инструмент. Дори само през последните седмици видяхме огромните скокове във визуализацията, композицията и осветлението. Но нашето партньорство с Фестивала на писателите в Мелбърн показва силата на красивото писане – минало, настояще и бъдеще“, каза TBWA\Melbourne.

Getty Images забрани качването и продажбата на илюстрации, генерирани с помощта на AI арт инструменти като DALL-E, Midjourney и Stable Diffusion заради опасения относно законността на съдържанието, генерирано от AI, и желанието им да се защитят клиентите на сайта. Getty Images е най-голяма платформа за генерирано от потребителите съдържание, която въвежда такава забрана, след подобни решения на сайтове, включително Newgrounds, PurplePort и FurAffinity. Един от най-големите конкуренти на Getty Images-Shutterstock, изглежда ограничава някои търсения на AI съдържание, но все още не са въвели конкретни правила, забраняващи подобни материали. Други платформи премахват създаден от AI изображения, защото те подкопават работата на хората- творци.

Създателите на AI генератори на изображения твърдят, че технологията е законна, но това не е гаранция, че този статут няма да бъде оспорен. Софтуери като Stable Diffusion се обучават върху защитени с авторски права изображения, извлечени от мрежата, включително лични блогове за изкуство, новинарски сайтове и сайтове за снимки като Getty Images. Те се позоват на доктирната за „честна употреба“ на авторските произведения. Но „честната употреба“ осигурява по-слаба защита на търговска дейност като продажбата на снимки и някои артисти, чиито творби са били имитирани или елементи от тях са били използвани от компании, създаващи AI генератори на изображения, призоваwat за нови закони, които да регулират тази област.