Elden Ring и фалшивите новини

White Rabbit и Budapest Business Journal демонстрират вредата от фалшивите новини и важността на проверката на фактите чрез популярната игра

от Redlink
Elden Ring и фалшивите новини

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

През последните години справянето с фалшивите новини става все по-трудно и по-трудно по целия свят. Фалшивите новини имат отрицателен ефект върху обществото, като изкривяват възприятията, нарушават демокрациятя и унищожават бизнеси и цели икономики. Budapest Business Journal е едно от най-доверените и информирани бизнес списания в Източна Европа и се ангажира да повиши осведомеността и да образова следващото поколение бизнесмени и десижънмейкъри за за опасностите от фалшивите новини и важността на проверката на фактите. За да направят това BBJ и агенцията White Rabbit Budapest се спират на платформа, която следващото поколение бизнeслидери познават добре: епичният свят на играта Elden Ring.

Elden Ring, една от най-успешните видеоигри през миналата година, е добре позната игра с милиони потребители по целия свят. Фентъзи играта позволява на играчите да оставят съобщения един на друг, като идеята е, че споделянето на информация позволява на всеки да напредне по-нататък. Но понякога тези съобщения са фалшиви, водейки играчите до задънена улица – и дори до смъртта на техните герои.

За кампанията Elden Fake News, BBJ и White Rabbit канят популярни геймъри и стриймъри да проверят информацията в рамките на играта, така че да могат да предупреждават други играчи и те да могат да избегнат най-популярните фалшиви съобщения. Така Budapest Business Journal се намесва в играта, за да помогне с проверката на възможно най-много съобщения, демонстрирайки опасността от невярна информация и потвърждавайки важността на проверката на фактите в реалния живот. Когато фалшив факт води до смъртта на вашия аватар, посланието е доста ясно. Създадват и онлайн ръководство, за избягването на тези фалшиви информации в играта, достъпно за изтегляне от големи интернет форуми, като също така разработват и ръководство за новинарски издания, които предоставят фактологичен и обективен доклад за нашата реалност – точно както прави Budapest Business Journal.

Кампанията Elden Fake News има огромен успех в геймърската общност. Благодарение на инфлуенсърите, които допринасят за тестването на играта, са достигнати милиони, които по време на играта си изпитват "на живо" негативните ефекти от фалшивите новини.