Burger King превръща махмурлука в отстъпка

Hangover Whopper използва лицево разпознаване, за да стимулира ангажираността на клиентите на Burger King в Бразилия, като им предлага персонализирани отстъпки.

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Дългите зимни нощи често са изпълнени с наздравици в периода от преди Коледа чак до първите дни на новата година не само у нас. Дългите весели нощи, в сезона на коледите и новогодишните партита, обаче често са последвани от „тежки“ сутрини, в които снощното веселие се трансформира в едно особено състояния на силен дискомфорт, известно като „махмурлук“. В продължение на векове хората обсъждат коя комбинация от храни и напитки е най-добрата за притъпяване на сутрешното главоболие и другите неприятни последици от прекомерната веселба, като всяка страна по света има своята уникална рецепта за борба с махмурлука.

Този празничен сезон Burger King Бразилия, изцяло в традицията на легендарни кампании на марката като Whopper Detour и Burn This Ad, предлага на клиентите си една вълнуваща възможност да “осребрят” последиците от тежките вечери, предлагайки им специална отстъпка за махмурлук в мобилното си приложение.

Кампанията Hangover Whopper, създадена за Burger King Бразилия от агенцията DM9, използва лицево разпознаване, за да предлжи на потребителите с махмурлук специални, персонализирани според степента им на махмурлук отстъпки за емблематичните сандвичи на веригата за бързо хранене – Whopper Jr. Double, Whopper и Whopper Double.

В мобилното приложение на Burger King Бразилия и на специален микросайт всеки потребител може да заснеме състоянието си със селфи, като сайтът оценява степента на махмурлука му по скала от едно до три. Колкото по-високо е оценено нивото на махмурлука според снимката, толкова по-голяма е и отстъпката, които му се предлага за доставка на храна при поръчка през мобилното приложение.

“Привилегия е да имаме партньори като Burger King, които използват смелост, иновации и непочтителност като основни съставки и са готови да приложат на практика подобни действия на марката", казва Икаро Дория, съпрезидент и CCO на DM9. "В този случай използването на технология за лицево разпознаване, съчетана с хумор, ще генерира още една забавна връзка с потребителите".

През последните няколко години Burger King използва поредица от технологични иновации за да привлече трафик към мобилното приложение и ресторантите си на големите световни пазари като Бразилия.

Веригата през 2019 г. предложи на потребителите на мобилното си приложение в Бразилия безплатен Whopper за виртуално подпалване на рекламите на конкурентите им McDonalds.

През 2018 кампанията "Whopper Detour" използваше геофенсинг, за да отклони клиентите от McDonald’s и да популяризира функциите за предварителна поръчка на наскоро преработеното приложение на Burger King. Хората, които се озоваваха на по-малко от 200 метра от повечето обекти на McDonald’s получаваха мобилно известие, предлагащо Whopper за един цент. След като направят поръчка, приложението ги отклонява от ресторанта на McDonald’s към най-близкия обект на Burger King, за да си получат храната.

Технологията за лицево разпознаване, игриво използвана от Burger King в промоционалната им активност в Бразилия е изправена пред вълна от критики и протести по света заради нарушаването на неприкосновеността на личния живот, особено в случаите на събирането на данни без съгласие. Водещата компания в сферата на лицевото разпознаване – Clearview AI беше глобена от регулаторите във Великобритания, Австралия и Италия с огромни суми заради нарушаването на личната неприкосновеност със събирането на базата им данни с 20 милиарда човешки лица, оперирайки в сивите зони на закона без съгласието на потребителите. Фармацефтичната верига Right Aid в САЩ получи забрана да използва технология за лицево разпознаване в търговските си обекти през следващите 5 години от Федералната Търговска Комисия (FTC), тъй като базираната на изкуствен интелект технология, която компанията e внедрила за идентифициране и проследяване на потенциални крадци от магазините им събира и съхранява изображения на хора без тяхно знание и е генерирала хиляди фалшиви положителни резултати. В резултат на това много хора са погрешно обвинени в неправомерни действия, „особено жени и цветнокожи хора“, според изявлението на FTC.