Budweiser използва песни, споменаващи марката, вместо реклами в Spotify

Кампанията UninterruptAds е безпрецедентен проект в аудио платформата, замества традиционните рекламни формати и създава персонализирано изживяване за потребителите

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Колкото и маркетолозите да не искат да го признаят, повечето реклами, прекъсващи видео или аудио стрийминг в най-добрия случай са игнорирани от потребителите или са откровено мразени от тях в най-лошия. Тези, които не са абонирани за премиум версията на Spotify , знаят, че рекламите могат да съсипят настроението на любимите им плейлисти. Но Budweiser създаде нов начин за реклама в музикалната платформа в Бразилия с UninterruptAds - иновативна кампания, която превръща песни, които споменават името на марката, в насочени реклами.

Кампанията "UninterruptAds" е вдъхновен от откритието, че името на Budweiser присъства в над 500 различни песни, достъпни в Spotify. Популярната марка бира на AB InBev решава да превърне тази спонтанна промоция в реклами, които не прекъсват изживяването на слушателя. Така, песни, като "My Luv", на бразилския изпълнител Kafé, ще се излъчват като реклама по време на плейлисти, които съответстват на техния жанров стил. Единствената индикация, че това е реклама, е брандирана визуализация, включваща червено-бяла графика и стилизирано лого на Bud.

Кампанията, създадена от творческата агенция Africa Creative DDB стартира през април и има за цел да засили връзките на марката с музикалната сцена, по-специално сред феновете и артистите, които косвено популяризират марката през годините. 40-секундно видео помага да се обясни активацията, която може да послужи като по-органичен начин за свързване с потребителите, като достигне до тях с песни, които вече сотговарят на жанровете музика, от които се интересуват. По този начин марката не само използва възможността, за да подчертае културната си релевантност, като пуска песни, които автентично съдържат името й, но и получава положителни настроения към марката за подобряване на цялостното изживяване от слушането на музика в Spotify.

Таис Алтшулер, партньор Beverage Clients в Spotify: "Този проект използва аудио формат като форма на съдържание, напълно иновативна в сегмента. Освен това сегментираме кампанията за конкретни аудитории и музикални стилове, което прави рекламата супер органична за потребителите.", добави Алтшулер.

Според данни от 2023 г. около 60% от 500-те милиона глобални потребители на Spotify слушат музика чрез поддържаната от реклами версия на платформата. Намирането на начини за по-добро интегриране на рекламите в стрийминга е от решаващо значение, за да се запазят потребителите и ангажираноста им с платформата. През първото тримесечие на 2024 г. абонатите на Spotify са нарастнали с 14% на годишна база, а общите месечни активни потребители достигат 615 милиона,

Budweiser често превръща музиката във фокус в маркетинга си, ход, подсилен от обвързването ѝ със Spotify, което също може да помогне на бирената марка да достигне до по-млада аудитория. През 2022 г. Budweiser предостави безвъзмездна музика на стриймърите в Twitch, която те да използват във видеоклиповете си, за да им помогне да избегнат блокирането за използване на музика, за която не притежават правата. Освен това, като част от кампанията си около Световното първенство по футбол, бирата покани над 100 инфлуенсъри да вземат участие в музикален видеоклип за "The World is Yours To Take" на Lil Baby.

Други марки също с опитват да използва творчески платформата Spotify по начин, който не прекъсва напълно преживяването на слушателя, но служат на рекламната цел за популяризиране на марката. През 2021 г. марката за макаронени изделия Barilla създаде серия от осем плейлиста, съобразени с перфектното време за готвене за различни форми на паста. С имена като Mixtape Spaghetti, Boom Bap Fusilli и Pleasant Melancholy Penne, плейлистите обхващат поп, хип-хоп, инди и класически хитове.