AI възкресява починала преди 41 години певица за клип на Volkswagen в Бразилия

Вижте “Поколения“ – дуета на покойната бразилската легенда Елис Реджина с дъщеря ѝ Мария Рита, посветен на 70-та годишнина на Volkswagen в Бразилия, която демонстрира, как съдържание задвижвано от технологиите може да използва носталгична фигура и песен по смислен, емоционален начин

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Всеки бразилец има история с Volkswagen и това вдъхновява марката да използва новите технологии, за да насърчи една срещата на поколенията за своя юбилей. С кампанията Volkswagen подчертава, че миналото и бъдещето не са противоположни и споделят една и съща ДНК.

Елис Реджина – една от най-великите бразилски певици на всички времена, изпяла класики като „Águas de Março“ и „O Bêbado ea Equilibrista“, си отива от този свят през 1982г., когато е само на 36 години. Преждевременната и смърт оставя трите ѝ невръстни деца без майка и скърбяща нация, като повече от 15 000 фенове я изпращат в последния ѝ път. Това обяснява голямото вълнение в Бразилия, когато Елис Реджина се появява на екран 41 години след смъртта си като AI версия на самата себе си, изпълнявайки химна от 70-те (епохата на военната диктатурата в страната) „Como Nossos Pais“ (Като нашите родители) в дует със своята дъщеря - певицата Мария Рита - съвременна музикална икона с осем награди Грами. Още повече, че „възкресяването“ на Елис за дуета ѝ с Мария Рита е във видео, посветено на 70-ата годишнина на Volkswagen в Бразилия.
В двуминутния филм, създаден от AlmapBBDO, режисиран от Dulcidio Caldeira и продуциран от Boiler Filmes, Мария Рита е зад волана на VW ID Buzz – 100% електрическата версия на емблематичния модел Kombi на марката, когато до нея спира класическия модел на Volkswagen и се оказва, че зад волана му е нейната майка ЕлисРеджина. Срещата на майка и дъщеря се смесва със спомени за класически бразилски модели на Volkswagen, като Gol, Fusca, Brasília и SP2, които сега правят път на 100% електрическите ID.Buzz и ID.4. Решението да се съберат двете известни бразилски певици, заедно с хитови модели на Volkswagen в Бразилия от изминалите десетилетия, цели да възроди спомените и да отдаде почит на поколенията, които са оформили историята на страната.
Филмът е създаден с помощта на изкуствен интелект, обучен специално за разпознаване на лицето на Елис Реджина, за разлика от други AI проекти, които използват технология, използваща общи бази с данни. В продължение на 2400 часа дни изкуственият интелект е обучаван на база от различни технологии, а с помощта на Flow Effects - компания за постпродукция с опит в специалните ефекти, комбинирайки заснети сцени с дубльорка на Елис с кадри и неподвижни изображения на певицата се постига новаторския и спиращ дъха резултат във видеото.

„Този ​​филм представлява толкова много за всички участници. Става въпрос за историята на Volkswagen вБразилия, това е историята на Елис Реджина и Мария Рита, която беше прекъсната твърде рано, а за нас от AlmapBBDO това е история, която обхваща над 60 години, което е времето, през което работим с марката тук, в Бразилия. Кампанията поставя сложната технология в услуга на изключително човешка цел: да докосне сърцата на хората. Извадихме един новаторски дует от сферата на въображението и го направихме абсолютно реален за двете минути, които трае филмът,” казва Марко „Пернил” Джанели, CCO на AlmapBBDO.

Кампанията на Volkswagen мигновено става хит и става вирусна в Бразилия, като още в деня в който е пуснато видеото от AlmapBBDO, то става най-актуалната тема в Twitter за повече от 24 часа и натрупва над 50 милиона органични гледания онлайн. Много хора, сред които и първата дама на Бразилия, Розанджела Лула да Силва споделят в социалните мрежи, че са били трогнати до сълзи от реклама на Volkswagen. Но видеото също повдига и въпроси свързани с етичността на употребата на AI за „възкресяване“ на починали. Някои критици на кампанията предполагат, че като отявлен противник на бразилската военна диктатура от 1964-85 г. , Реджина би била ужасена от участието си в рекламата, като се има предвид тайното споразумение на Vokswagen за сътрудничество с режима по това време.

Conar - бразилският съвет по саморегулацията на рекламата е сезиран да се произнесе по етичността на използването на технологични инструменти и изкуствен интелект за връщането на мъртъв човек към живота. „Освен това се поставя под съмнение възможността подобна употреба да доведе до объркване между измислица и реалност за някои хора, особено деца и юноши“ се каза в съобщението за откритото произвидство на Conar. Адвокатът Габриел де Брито Силва, който иска преустановяване на разпространението на рекламата твърди, че е необходимо „ограничаването на използването на AI в рекламата и установяването на насоки за използването му“.Според Vokswagen идеята е била „да се използва изкуствен интелект, за да се създаде уникален момент, който събра отново една от най-великите певици в историята на бразилската музика и нейната дъщеря Мария Рита, съвременна икона.“, като се отбелязва, че продукцията е одобрена от семейството на певицата. Говорейки пред Guardian, най-големият син на Елис - музикалният продуцент Жоао Марчело Босколи, приветства дискусията, предизвикана от “възкресяването“ на майка му и счита, че рекламата е разкрила „по-емоционална, игрива и артистична“ страна на deepfake технологията, по-често свързвана с фалшиви новини и мемета. Той изказва предположението, че скоро Ai deepfake технологиите ще станат нещо обичайно и ще имат „почти невидимо присъствие в живота ни, като нашето снабдяване с вода, газ или електричество.“

Въпреки всички дискусии, безспорно е че рекламата на Vokswagen с участието на Елис, вече е се превърнала във вододел в историята на Volkswagen в Бразиия и на бразилската реклама като цяло. AlmapBBDO също така перфектно демонстрират как творческите агенции днес могат да използват AI като начин за създаване на още по-смислени връзки между марките и потребителите и емоции, който резонират силно в потребителите.