„Безшумни“ Doritos - първият “AI подобрен“ снак в света

Silent Doritos използва AI, за да премахне хрускането от похапването на най-хрупкавия снак по време на игра.

от Redlink
„Безшумни“ Doritos - първият “AI подобрен“ снак в света

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Въпреки, че броят на хората, които се идентифицират като геймъри спада миналата година след отпадането на мерките за социално дистанциране, размерът на геймърската общност остава значителен: около 65% от американците играят видео игри поне един час седмично, според Асоциацията за развлекателен софтуер, докато някои оценки определят броя на активните геймъри в световен мащаб на повече от 3 милиарда. Заради големия брой на геймърите по света, маркетолозите и много марки се стремят да се харесат на тази голяма и разнообразна аудитория, навлизането сред която се улеснява от развитието и разпространението на технологии като разширената реалност (AR) и виртуалната реалност (VR).

Притежаваната от PepsiCo марка хрупкави снаксове Doritos официално представи Doritos Silent, които описва като "първият в света AI подобрен снак". Новият продукт, пуснат първо в Обединеното кралство, но предвиден и за други пазари, е проектиран специално за геймърите - демографска група, с която Doritos се сближава от години.

Прозрението зад новата кампания на Doritos е, че докато повечето хора обичат да похапват, докато играят, те също така често носят слушалки, които ги свързват звуково с други геймъри (техният squad, на геймърски език). Геймърите обаче не са положително настроени към звуците на хрускане и мляскане, които се изпращат в ефира докато някой похапват играейки. Проучване, проведено по поръчка на Doritos през октомври 2023 г. показва, че във Великобритания 46% от геймърите не харесват звука, който други хора издават докато ядат. В Португалия и Испания 68 и 64 процента от геймърите съответно класират чипса или солетите на първо място, когато са попитани кои хранителни продукти създават най-лошия шум докато играят, а другият човек яде. В САЩ 30% казват, че хрускането на други хора ги разсейва от това да играят добре или влияе на представянето им.

Хрупкавостта е ключова причина потребителите да обичат Doritos. Проучването показва, че 85% от геймърите постоянно избират Doritos като предпочитан снак, но също така разкрива и силно търсене по целия свят на иновативно решение, което да елиминира хрускащите звуци по време на игра.

Това вдъхновява Doritos и вътрешната агенция на PepsiCo - Sips + Bites да представят "Doritos Silent" - новаторска технология за "анулиране на хрускането", която позволява на PC геймърите да се наслаждават на любимите си игри, без да разсейват другите играчи. AI спира неприятното аудио да бъде излъчено от микрофона, така че всички PC геймъри да могат да се наслаждават на Doritos, без това да разсейва техния отбор от победата.

„Връзката между феновете на Doritos и общността на геймърите е неоспорима“, казва Фернандо Кахане, ръководител на глобалния маркетинг в PepsiCo. „Doritos Silent“ признава тази връзка и демонстрира постоянния ангажимент на марката към иновациите и повишаване на изживяването за геймърите, които избират Doritos.“

Проектирана в партньорство със Smooth Technology - лидер в електронния и интерактивен дизайн, новаторската нова технология "crunch cancellation" отнема шест месеца, за да се разработи и процеса включва технически анализ на повече от 5000 различни хрупащи звуци. Софтуерът за заглушаване на разсейващото хрускане може да бъде изтеглен безплатно тук. Отнема няколко прости кликвания, за да инсталирате и работи изключително с компютри.

Кампанията, продуцирана от Sips + Bites и OB management, обхваща DOOH, OOH, преса, дигитален, социален и инфлуенсър маркетинг. Рекламата е заснета от Джош Коен и Лили Айгер. PR кампанията се ръководи от Splendid Comms, а OMD управлява купуването на медии.

Кампанията на Silent Doritos стартира във Великобритания с тийзъри във външна реклама, съсредоточени върху изображения на Doritos, поставени в ухо и текста: "Няма да чуете, че идва".


За да се предпази от навлизане в ушните канали нa праха на Doritos, екипът на Уотсън кара актьорите да носят протезни импланти в ушите си.

Правейки новата crunch cancellation технология достъпна за всички PC геймъри, Doritos се надяват, че тишината, която тя осигурява може да бъде от полза за 80-те % от милениалите и поколението Z, които се самоопределят като геймъри.

Карина Столц, старши бранд мениджър в Doritos, коментира: "Геймингът е огромна индустрия на стойност над 7 милиарда паунда и е особено популярна сред поколението Z – ключова демографска група за Doritos. Знаем, че хората обича удовлетворяващото хрускане на Doritos, но слушането как някой друг му се наслаждава може да бъде отблъскващо, особено когато си концентриран, докато играеш. Тази концепция не е трик – това е истинската сделка. Кампанията има за цел да предизвика интерес и задава въпросите: "Как е възможно да се заглуши известното хрускане на Doritos"? Софтуерът "Crunch Cancellation" е лесен за използване и може да идентифицира над три милиона хрускащи звуци в реално време и да ги накара да заглъхнат при пътуването им по микрофона.“