Инвестициите за реклама в аудио крият пропуснати възможности

от Redlink , Източник: WARC
Инвестициите за реклама в аудио крият пропуснати възможности

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Потребителите прекарват 31% от медийното си време с аудио, но марките разпределят само 8,8% от медийния си бюджет за аудио, като 25% от марките липсват изцяло в аудио средата, показва нов доклад на WARC и iHeart Media. Вече е ясно, че подкастите са във възход и работят отлично за покупка (повече по темата тук), но проучването на iHeart Media дава още подробности.

Разбирането на високата стойност на аудиото за потребителите подчертава поразителното разминаване между потреблението и инвестицията в аудио. Докато WARC Data прогнозира, че разходите за аудио реклама в САЩ ще достигнат 13,9 млрд. долара тази година, двуцифрено възстановяване (+10,9%) от съкращенията от пандемията през 2020 г., остава все още голяма разлика в аудио инвестициите спрямо реалното време, което потребителите отделят за контакт с аудио съдържание.

Потребителите от всички поколения прекарват все повече и повече време с аудио съдържание по радио, стрийминг и подкасти, водени от приятното звучене и достъпността на аудиото. Разпространението на безжичните слушалки и интелигентните високоговорители допринася за слушане в колата, у дома и на работното място. Съответно на този пазар за аудио реклама съществуват големи и все още неизползвани възможности за достигане до аудитория с голям обхват и ангажираност.

В допълнение към това колко ефективен е аудио форматът за послания във всеки етап от „фунията“ – започвайки със способността да повишава информираността за марката, да създава благосклонност, до това да предизвиква желание за покупка, изследването идентифицира четири ключови типа отношение на рекламодателите към аудиото:

Избягващи аудио: 25% от рекламодателите, които изобщо не инвестират в аудио.

Вярващи в аудиото: Компании, които са видели предимствата на радиото и започват да се задълбочават все повече в аудио формати.

Само дигитални: Те са започнали да инвестират в аудио, но пропускат пълния набор от аудио опции, особено като не вземат предвид 90% обхват на ефирното радио.

Присъстващи на различни платформи: Те изследват пълния потенциал на аудиото и продължават да тестват, да се учат и да оптимизират своите инвестиции в различни аудио платформи.

Печелившите във всеки случай са онези, които включват аудио рекламата като част от своето портфолио от медийни инвестиции. Независимо дали марките се възползват от ефирните радиа и техния масов обхват или ефективността на подкастинга заради много високите му проценти на реализация, аудио инвестициите в големи размери могат да доведат до реално въздействие и растеж на марките.