IKEA отбелязва важен момент в историята на Германия

Марката се сбогува с канцлера Меркел в социалните медии и с печатна реклама

от Redlink
IKEA отбелязва оттеглянето на Меркел от поста Снимка: Facebook/Ikea Deutschland

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Ангела Меркел остави своя отпечатък в световната история и нейното напускане като канцлер на Германия след шестнадесет години на поста беше впдеща новина по целия свят. Ikea Германия се възползва от момента да ѝ отдаде почит изцяло в духа на марката, предизвиквайки истинска буря в социалните медии.

В техния пост е показан двойничка на Ангела Меркел, удобно седнала във фотьойл на марката и надпис „Най-накрая у дома“. Печатната реклама с подобно съдържание се появи и в два германски вестника Süddeutsche Zeitung и Frankfurter Allgemeine Zeitung в последния ден на управлението на Меркел, когато тя предаде поста на Олаф Шолц.

"Може ли да ми подадете оперния бинокъл, искам да видя дали Олаф вече е зает" е текстът към поста на Ikea в Instagram.

Deutsche Telekom бързо пое щафетата от IKEA и доразви темата с пенсионирането на канцлера Меркел.

"Уважаеми @bundeskanzlerinmerkel, благодаря ви за последните 16 години. От сега нататък можете да бъдете програмен мениджър в @magentatv. Най-удобният начин да направите това е от фотьойл @ikeadeutschland. #Благодаря ти" се казва в техния пост в социалните медии, публикуван броени часове след този на IKEA.

Това не са единствените компании в Германия които отбелязват напускането на канцлерския пост от Ангела Меркел. Компанията Odenwälder Marzipan Konditorei пусна в продажба лимитирана серия от специален марципан във формата на главата на Меркел. Фабрика за детски играчки от гр. Кобург, Бавария пък разработи плюшено мече-играчка облечено в характерния за Меркел стил: черни панталони и ярко червено сако.