Дори викингите са носили каски

Датският съвет за пътна безопасност се връща чак в 893 г., за да насърчи колоездачите да носят каски

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Само в столицата на Дания – Копенхаген (най-приятелският град в света, според Световния икономически форум), велосипедите превъзхождат автомобилите в съотношение почти 5:1, а почти 1/3 от всички пътувания в града стават с велосипед. Проблемът е, че каските така и не стават толкова популярни, колкото самото колоездене. Не е лесно да убедите хората, че трябва да се придържат към правилата, въведени за тяхната собствена безопасност. За да се пребори с това, Датският съвет за пътна безопасност стартира кампания, която по забавен начин адресира оправданията на тези, които са твърде суетни, за да носят каска.

Кампаниите за пътна безопасност обикновено разчитат на тактиката на шока, като оставят зрителя зашеметен, но в този случай агенцията & Co използва хумор. Потапяйки се в гордото викингско минало на страната, агенцията & Co ни показва, какво би станало, ако един викингски воин откаже да носи шлема си, защото „го сърби скалпът“.

Режисираният от Торе Франдсен двуминутен клип се отличава с впечатляваща кинематография и костюми. В поп културата викингите обикновено са изобразявани като полудели войни, които не обръщат внимание на нищо, което не носи пари, слава, или земя. „Можеш да грабиш и насилваш, колкото си искаш, но трябва да носиш шлема си“, казва съпругата на викинга Свенд и той отстъпва. Ако викингите не са приемали глупави оправдания, тогава защо трябва днес да бъдат приемани от съвременните датчани?