Без клишета, моля

Нова Зеландия призовава хората да откриват нови места и да не копират инфлуенсърските туристически снимки

от Redlink

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Светът е изпълнен с хиляди спиращи дъха места и хипнотизиращи гледки, но много от ентусиазираните пътешественици, повлияни от популярните в социалните медии фигури, посещават едни и същи „горещи точки“ за туризъм и правят едни и същи клиширани снимки. В момента все още не е възможно да се пътува както преди пандемията, но все пак е възможно да се планират бъдещите пътувания.

Докато обмисляме къде ще отидем, когато коронавирусът и правителствата на този свят го позволят, можем да помислим и как да избегнем всички клишета, с които е пълен Instagram – това предлага бюрото по туризма на Нова Зеландия. Те решават да се намесят срещу вижданите стотици пъти "злодеяния" в Instagram и представят звено за надзор в социалните медии с новата си реклама в YouTube канала на 100% Pure New Zealand. Клипът е част от кампанията за вътрешен туризъм в Нова Зеландия „Направи нещо ново“, която стартира миналата година след затварянето на границите.

Главен герой е комикът Том Сайнсбъри, като самотен рейнджър в SOS (Social Observation Squad - Oтдел за социално наблюдение), който преследва туристи из иконични дестинации в Нова Зеландия и ги спира от това да правят и публикуват клиширани снимки в стил „инфлуенсър“. “Понякога е наистина трудно... защото има толкова много други страхотни снимки, които можете да направите, освен обичайните Instagram снимки”, споделя рейнджърът със зрителите, уморен от преследване на клишета.

Живописните места в Нова Зеландия, като дървото в езерото Уанака и близкия връх Ройс, са сред най-популярните дестинации за снимки в социалните медии, като на много от тях турситите застават в едни и същи пози. "В Нова Зеландия има толкова много невероятни неща за вършене, извън популярните в социалните медии тенденции", казва Бьорн Шпрейцър, мениджър вътрешен туризъма в Бюрото по Туризма на Нова Зеландия.

Кампанията бързо излезе от границите на Нова Зеландия и получи силен международен отзвук, като превзе всички водещи световни медии, макар че на повечето международни туристи все още е забранено да влизат в страната. Премиерът Джасинда Ардърн заяви наскоро, че границите на Нова Зеландия ще останат затворени през по-голямата част от тази година, но че страната ще следва договореностите за пътуване със съседна Австралия и други тихоокеански държави.