Как най-горещата година се отразява на туризма?

В своя нов доклад WARC разглежда тенденциите в туристическия бизнес и първата от тях е влиянието на рекордно горещото време върху пътуванията.

от Redlink , Източник: WARC
Как най-горещата година се отразява на туризма?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Световната метеорологична организация обявява 2023 г. за най-горещата година в историята и предупреждава, че 2024 г. вероятно ще бъде още по-топла, което ще се отрази на предпочитанията на потребителите за пътуване и ще стимулира търсенето на по-хладни дестинации и ваканции извън сезона или извън по-горещите летни периоди.

Данните от Booking.com показват, че повече от половината (56%) от пътуващите по света казват, че ще използват ваканцията си, за да се разхладят, тъй като температурите близо до дома им се повишават. За Европа този процент е 48%.

Тази и други тенденции, които се очаква да повлияят на маркетинговите стратегии за пътуване и туризъм, са разгледани в последния доклад на WARC Industry Snapshot. Докладът се основава на собствената методология GEISTE на WARC и е част от програмата Evolution of Marketing, която представя на търговците нововъзникващи тенденции и значителни промени в индустрията. Докладът е достъпен за абонати на платформата тук.

Трима от всеки пет пътници казват, че времето е важно при вземането на решение за ваканционна дестинация. Промените във времето имат последици за търговците на пътувания и туризъм - от начина, по който позиционират ваканционните дестинации до подхода им към сезонния маркетинг. Секторът трябва да адаптира своите стратегии, за да бъде в крак с променящото се потребителско поведение.

Популярността на дестинациите с по-хладен климат нараства. Промоциите и пакетите за нововъзникващи алтернативни дестинации с по-комфортни метеорологични условия се грижат за това търсене.

Пиковите периоди на пътуване се изместват, като пътуващите стават по-отворени да планират ваканциите си през по-хладните сезони, за да избягат от екстремните горещини. Предлагането на ваканционни пакети извън традиционния летен период може да помогне на марките да се възползват от променящите се предпочитания.

Атракциите на закрито могат да осигурят почивка от жегата и да позволят на пътниците да изследват местата за почивка в комфортни условия. Атракциите на закрито, например музеи и ресторанти, могат да предложат автентични местни преживявания, независимо от метеорологичните условия навън.

В Европа средиземноморските дестинации и почивки отбелязват спад от 10% по популярност между 2023 г. и предходната година, след интензивните горещини през лятото на 2022 г. Времето за пътуване също се променя - европейците, които са планирали да си вземат почивка в летните месеци между юни и ноември през 2023 г. намаляват с 4% спрямо 2022 г., въпреки че този брой остава висок - 69%. „Потребителите са наясно как изменението на климата влияе върху времето в Европа и какво въздействие може да има това върху тяхната почивка. Това оказва значително влияние върху потоците от пътуващи в Европа.“ – казва Едуардо Сантандер, изпълнителен директор на Европейската комисия по пътуванията.