Трите ключови маркетинг метрики на Coca-Cola

Мануел Аройо от Coca-Cola обяснява кои са трите метрики, осигуряващи успеха на компанията.

от Redlink
Мануел Аройо от Coca-Cola обяснява кои са трите метрики, осигуряващи успеха на компанията.

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Coca-Cola Co., гигантът в производството на безалкохолни напитки, се фокусира върху седмичните нива на потребление, авторитета на марката и възвръщаемостта на инвестициите, за да проследи въздействието на маркетинговите активации.

Посоката на Coca-Cola е към преживявания.
Мануел Аройо, глобален СМО в The Coca-Cola Co., говори на dbAccess Global Consumer Conference за това, че маркетингът на марката преминава към инвестиране в „свят на преживявания“.

Това включва свързване на увлеченията на купувача като музика, игри и спорт със специфични „случаи на потребление“ на продуктите на компанията.

„Случаите на потребление са основният ни аргумент кога, къде и защо някой, който не пие нищо от нашето портфолио, трябва да посегне към една от нашите марки“, добавя Аройо.

Седмично потребление в рамките на „потребителската база“.
Ключов показател за проследяване на успеха е разглеждането на нивата на достигане до потребителската база.

Типичният човек пие 50 различни „питиета“ на седмица и всеки, който пие една от марките на Coca-Cola поне веднъж на седем дни, но всяка седмица, е включен в нейната „потребителска база“, казва Аройо.

Понастоящем според този показател потребителската база на Coca-Cola е малко под 500 милиона души от глобално население, отбелязва Аройо. При население на земята от 7,7 милиарда души, потенциалът за растеж е "просто феноменален“, продължава той.

Повишаване ефективността на маркетинга.
Втори „критичен показател“ за The Coca-Cola Co. според Аройо е ефективността на нейните маркетингови комуникации.

„Ние разглеждаме по-специално колко печалба получаваме от всеки инвестиран долар в маркетинга“, казва той.

Този показател се подобрява със 7% миналата година, което предполага, че е постигнат осезаем напредък в това отношение.

Авторитетът на марката е аргумент при ценообразуването.
Авторитетът на марките в портфолиото на Coca-Cola Co. е друг важен показател, тъй като не на последно място дава на компанията потенциално пространство за повишаване на цените в инфлационни времена.

„Собственият имиджов капитал е много важен, защото той... е това, което ние определяме като „спечелване на право“ да повишаваме цените“, казва Аройо.

„Продължавайки напред, става ясно как вървим към гарантиране, че първо стимулираме и увеличаваме нашата потребителска база, но също така увеличаваме собствения си авторитет като компания в съответствие или изпреварващо инфлацията.“

„Бихме искали да инвестираме все повече и повече в маркетинг. Първо обаче ще се уверим, че стратегията за нашите маркетингови инвестиции, които са много значителни, е толкова ефективна и ефикасна, колкото би трябвало да бъде” – заключава Мануел Аройо.