Тревожни времена – как потребителите реагират на инфлацията

Различни изследвания в Обединеното кралство и САЩ очертават отражението на инфлацията върху различни групи потребители.

от Redlink
Тревожни времена – как потребителите реагират на инфлацията

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Инфлацията е повсеместен феномен и проблем, но у нас, поради специфичния политически период, се измерват основно електорални нагласи и проценти подкрепа за политически партии. В случая с инфлацията и непрекъснатия ръст на разходите на домакинствата, проучванията от други пазари могат да са индикативни както за реакциите на хората в момента, така и за страховете им за бъдещето.

Проучвания от Обединеното кралство и САЩ разкриват мрачни представи за бъдещето на хората, тъй като дългосрочните ефекти на пандемията продължават да тежат върху младите хора, а високите нива на инфлация възпрепятстват оптимизма.

Инфлацията е проблем в целия свят – това предизвиква промени в нагласите, поведението и разходите. Някои от статистиките сочат отчаяние не само сред най-бедните, но признаци, че вече и мнозинството се чувстват в затруднение.

Младежи в криза
Проучване на благотворителната организация Prince's Trust в Обединеното кралство разглежда „Поколението на Covid“ и установява, че не само пандемията е променила неготивно перспективите пред младите хора, но и че последвалите икономически и политически сътресения им тежат всеки ден.

Отговорите на 2002 респонденти на възраст 16-25 години показват, че:

– 49% изпитват тревога за бъдещето ежедневно

– 51% смятат, че техните стремежи за бъдещето са по-малко амбициозни поради глобалните събития от 2020 г

– 51% са съгласни, че икономическите проблеми ги карат да се тревожат за сигурността на работата си

– 58% се притесняват, че кризата и повишаващите се разходи за живот ще им попречат да постигнат целите си

– 35% смятат, че животът им излиза извън контрол

Но може би най-тревожната статистика е, че над една трета (35%) казват, че заплатата им вече не покрива наема или ипотеката им.

Широк набор от проблеми
Това съвпада с по-широкото въздействие на кризата върху разходите за живот, изследвано от мозъчния тръст Center for Social Justice и представено на конференцията на Консервативната партия миналия месец.

В него се съобщава, че някои от домакинствата с най-ниски доходи в крайна сметка плащат „премия за бедност“ – тези хора често са много по-склонни от останалата част от обществото да се обърнат към хазарта, с надежда да изкарат допълнителни пари и е по-вероятно да пият алкохол, за да се справят по-лесно с трудностите.

Песимистична потребителска гледна точка
Същевременно компанията за потребителски изследвания dunnhumby в САЩ открива, че американците вярват, че инфлацията на храните е с почти 10 пункта по-висока, отколкото е в действителност. Това е важно, защото отразява по-дълбок проблем: че хората живеят много несигурно, дори отчаяно.

64% от потребителите в проучването биха имали затруднения при покриването на неочакван разход в размер на $400 или повече (с 4 процентни пункта повече от май).

На други места недохранването се увеличава: 18% съобщават, че не се хранят достатъчно, докато 31% съобщават, че пропускат или намаляват храненията.

Тенденцията да се търсят ценово оптимизирани решения при пазаруването вече е мейнстрийм; 83% от анкетираните казват, че търсят по-евтини алтернативи в поне една категория. Трите най-големи категории с намалено потребление са: пакетирани храни (53%), обикновени продукти за домакинството (52%) и замразени храни (42%).