Техника и тенденции 2024

Настоящата 2023 година вече задава нови посоки в потребителските нагласи, които според GfK и занапред ще променят потреблението и пазара на дълготрайна техника.

от Redlink
Техника и тенденции 2024

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Разходите на потребителите за през 2023 година са умерени. Целогодишната прогноза на GfK за Consumer Tech & Durables (техника за дълготрайна употреба) в световен мащаб е за лек спад в приходите от продажби (щатски долари) в сравнение с 2022 г. – в момента е -3,4%.

Въпреки че почти всички сектори на T&D показват известна степен на намаление тази година, това се забавя в сравнение с миналата година. Индикациите са, че търсенето започва да се възстановява и че 2024 г. предоставя възможност за връщане към положителен растеж.

Много купувачи отлагат своите T&D покупки докато не видят атрактивна ценова сделка или вдъхновяваща продуктова иновация. Дотогава те избират опции с по-ниска цена, например закупуване на аксесоари за продукта, вместо да заменят самия продукт. Черен петък 2023 г. вероятно ще отбележи отстъпки на нива над предходните години поради това, че потребителите задържат покупките си за тези събития, а търговците възнамиряват да разчистят повече от старите си запаси.

Ето кои тенденции доминират прогнозите за разходи за техника за дълготрайна употреба през 2024 година и нататък.

1. Разходи за целия живот на продукта

Наред с цената на продукта, купувачите също така вземат предвид оперативните разходи през целия му живот – това е издръжливост, възможност за ремонт, потребление на енергия – заедно с неговите екологични характеристики. Решаващият въпрос за производителите и търговците на дребно е: кой фактор е водещ за потребителите при закупуване на определени видове продукти.

2. Улесняване на живота

Роботизирани, многофункционални, интелигентни и безжични продукти, които са лесни за използване и правят живота по-удобен, все още надминават средното ниво на продажби за категорията тази година. Допълнителни възможности се крият в интелигентната функционалност, която включва AI, който автоматично ще променя настройките на уреда, за да пести енергия, въз основа на начина на живот на отделния потребител.

3. Уникалност и персонализирано изживяване

Уникалността и амбициозният дизайн продължават да бъдат двигатели на покупката, като „решенията, търсещи проблем“ също са налице. Хората запазват разходите си за „глезене“ за продукти, предназначени специално за тях като индивид или ниша. Примерите включват създаване на дигитално съдържание, игри, фитнес, готвене, фотография и др.

4. Околна среда и устойчивост

71% от хората по света виждат „глобалното изменение на климата/глобалното затопляне“ като много или изключително сериозен проблем. Това се отразява на потребителските разходи по два начина:

Покупки въз основа на нуждите за борба с климатичните проблеми, като електрически вентилатори, пречистватели на въздух и климатици.

Покупки, базирани на ценности, които поддържат продукти и марки, които са екологични.

Според GfK до 2030 г. 50% от потребителите в световен мащаб ще бъдат „екоактивни купувачи“, разполагайки с потенциални разходи от >1000 милиарда долара за бързооборотни стоки и >700 милиарда долара за потребителски технологии и дълготрайни стоки.