Ще стане ли Деня на необвързаните новият Black Friday?

Джон Бърд от VMLY&R обяснява етимологията на термините в търговските календари и как се разраства феноменът на разпродажбите във времето.

от Redlink
Ще стане ли Деня на необвързаните новият Black Friday?

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В страните от Британската общност - Обединеното кралство, Канада, Австралия и Нова Зеландия – едно време имало традиционно събитие, наречено Boxing day разпродажба. Самият Boxing day започва като британски обичай в деня след Коледа, когато се „пакетират“ подаръци и пари за търговците или слугите.

В началото на 20-ти век универсалните магазини заимстват термина Boxing Day като ден за разпродажба – идеята е маржовете да се запазят до Коледа, а след това стоките да бъдат разпродавани на намалени цени на следващия ден и след това през януари. Цялата тази схема изглежда направо Дикенсова в съвременната епоха, в която глобализацията напълно преобръща търговския календар.

Днес търговията надделява над културата. Black Friday или Черния петък няма смисъл извън САЩ, но така или иначе си проправя път по целия свят. Провеждайки се в деня след Деня на благодарността в САЩ, Черния петък започва живота си като началото на „сезона на празничното пазаруване“ в САЩ, когато търговците преминават от „на червено“ (губещи пари) към „черно“ (като печеливши). Въпреки тези забравени от всички начала на името му, Черния петък сега е може би най-широко застъпеното събитие за продажби на дребно на планетата, което засенчва местните традиции като Boxing Day в Обединеното кралство.

Дори да изглежда, че така е от незапомнени времена, феноменът Black Friday е сравнително скорошен. Black Friday преминава в Канада през 2008 г., навлиза в Обединеното кралство през 2010 г. и Австралия и Нова Зеландия около 2013 г. Сега Black Friday е феномен и във Франция. Като знак за световното приемане на Черния петък, 13% от глобалните търсения на термина вече идват от Германия и Бразилия.

Разбира се, Черния петък вече е локализиран. В Мексико бизнесът въвежда „El Buen Fin“ (Добрият край), който се случва третия понеделник на ноември, вдъхновен от Черния петък. В Близкия изток „Белия петък“ е с по-положителен акцент върху разпродажбите и продължава четири дни, защото петък е религиозен ден. У нас в България Черния петък все повече се превръща не в определен ден, а във вариациии на промоции, които започват все по-рано през ноември.

Но независимо от името си, Черния петък резонира както сред купувачите, така и сред търговците. Като предлагат стимули за покупка в края на ноември, търговците дърпат продажбите напред, възнаграждавайки тези, които са готови да пазаруват по-рано и генерирайки импулс за продажбите в коледния период. Купувачите в последната минута така или иначе ще купуват (те са принудени) и е по-малко вероятно да бъдат отблъснати от по-високата цена.

Като мастилено петно ​​върху бяла хартия, самият Черен петък се разпространява, създавайки един вид Черен ноември, който започва с предварителни продажби в края на октомври и се простира до Cyber ​​Monday – мега деня за онлайн пазаруване в понеделник след Деня на благодарността. (Самият Кибер понеделник се превръща в Кибер седмица, така че разпространяването продължава.)

Черния петък не е единственото събитие, което преминава границите. „Денят на необвързаните“ в Китай започва в университета в Нанкин в началото на 90-те години като „ден на Свети Валентин“ за празнуване от необвързаните. (Избран е, защото се отбелязва на 11 ноември, а 11.11 наподобява голи тояги или необвързани хора). През 2009 г. гигантът за електронна търговия Alibaba превръща деня в 24-часова феерия от пазаруване, а днес 11.11 е най-голямото събитие за търговия в света.

В световен мащаб Денят на необвързаните е на път да засенчи Черния петък и Кибер понеделника взети заедно, тъй като прогнозите за 2023 година са в него да се включат 1 милиард купувачи (доста над 10% от населението на земята) и 80 милиона продукта на намалени цени. Денят на необвързаните е твърдо в търговския календар на Югоизточна Азия и набира популярност на все повече западни пазари – въпреки факта, че произходът на Деня на необвързаните е културно специфичен и е изгубен в мъглата на времето.

Хелоуин, в съвременната му американска инкарнация, също бързо се разпространява по света. Сега това е вторият по големина търговски празник освен Коледа в САЩ, разходите в Обединеното кралство са се увеличили повече от два пъти през последното десетилетие, а в Австралия продажбите са нараснали с 14% само през тази година. Друг по-малък пример за глобализацията на календара за търговия на дребно е Amazon Prime Day, който започва като събитие в САЩ, но вече обхваща 20 пазара.

За марките и търговците урокът е да не се обвързвате с местните традиции в търговския календар. Тръгнете с глобалния поток... и, което е по-важно, вървете с това, което клиентите ви искат. Предлагането на сделки през ноември за постепенно увеличаване на продажбите до Коледа има много по-голям смисъл от чакането на местния условен Boxing day.

Казано накратко „Весели празници“ – без значение на кой от тях започват големите разпродажби.