Митовете за инфлуенсър маркетинга

Споделени от съпрезидента на 5W Public Relations Дара Буш

от Redlink , Източник: PR Newswire/5WPR
Митовете за инфлуенсър маркетинга

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

5WPR е водещата независима PR компания в САЩ. Дара Буш е президент на потребителската практика в компанията и има над 20 години опит в индустрията.

Дара Буш от 5WPR отбелязва: „Има много компании, които работят с инфлуенсъри за своите маркетингови кампании. Това е стратегия, която непрекъснато се променя и развива и стана невероятно популярна през последното десетилетие.“

Въпреки това Дара счита, че все още има няколко силно разпространени митa за инфлуенсър маректинга, които компаниите трябва да спрат да приемат за истина:

Млада целева аудитория
Много компании се опитват да привлекат по-младото поколение потребители с помощта на кампании с инфлуенсъри. Но инфлуенсър маркетингът не е полезен само за привличане на по-млади потребители. Много потребители от по-старите поколения прекарват много време в платформите на социалните медии и все повече променят потребителското си поведение, възприемайки все по-широко онлайн покупките, услугите за доставка и абонаментите онлайн услуги. Тези промени в потребителското поведение на поколенията дават на бизнесите много нови възможности да използват инфлуенсър маркетинг кампании, за да се ангажират с широк кръг потребители от различни възрастови групи.

B2B компании
Много компании в B2B индустрията са склонни да избягват да работят с инфлуенсъри в своите кампании, защото не вярват, че този подход ще работи. Въпреки това има много примери за B2B компании, които са си сътрудничили с инфлуенсъри в своите маркетингови кампании и са постигнали голям успех. Един такъв пример е Microsoft, които си партнираха с фотографи от National Geographic за кампания в социалните медии, която доведе до над хиляда ъплоуда на генерирано от потребителите съдържание и над 3 милиона харесвания в Instagram. American Express е друг пример за компания, която работи със собственици на малък бизнес като инфлуенсъри за кампанията Love My Store, която доведе до стотици хиляди поръчки на стикерите Love My Store. Тези примери показват, че компаниите в B2B индустрията могат да изследват различни начини за работа с инфлуенсъри в маркетинговите си кампании, независимо дали това означава работа с инфлуенсъри в социалните медии или с други типове инфлуенсъри

Тенденция или стратегия
Най-голямата промяна в инфлуенсър маркетинга през последните няколко години е, че компаниите преминаха от работа с инфлуенсъри с голям брой последователи към работа с микро и нано инфлуенсъри с по-малка, по-нишова аудитория. Това не е промяна в общата тенденция на Instagram маркетинга, а промяна в стратегическия подход, защото компаниите отбелязват, че потребителите резонират повече с инфлуенсъри с по-малък брой последователи.

Голям брой последователи
Като продължение на последната точка това, че акаунтите с голям брой последователи са най-добрите инфлуенсъри е един от най-големите митове в инфлуенсър маркетинга. Традиционно инфлуенсър маркетингът означаваше работа с потребители на социални медии, които имат много последователи, но тази дефиниция за инфлуенсър маркетинг определено се промени в последно време. Въпреки че най-големите акаунти с милиони последователи са това, за което хората обикновено мислят, когато мислят за инфлуенсър, има много други по-малки общности в социалните медии, чиято популярност напоследък е нарасналa. Най-забележителната промяна, която компаниите са установили, е, че големите инфлуенсъри имат среден процент на конверсия от около 3%, докато нано инфлуенсърите имат конверсия на потребителите около 30%. Това означава, че за по-ефективни маркетингови кампании компаниите трябва да търсят работа с инфлуенсъри, които са членове на нишови общности в социалните медии.