Gen Z между социални медии, аудио и телевизия – по света и у нас

Изненадващи резултати от проучване на WARC показват, че младите хора предпочитат аудио пред видео, а над 24 годишните гледат повече телевизия от очакваното.

от Redlink
Gen Z между социални медии, аудио и телевизия – по света и у нас

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Нов анализ на WARC (Finding Gen Z) установява, че поколението Z (16-24-годишните) прекарва повече време онлайн от всяка друга група, като 67,7% от медийното им време е онлайн. И въпреки, че социалните мрежи са невероятно важни, новият доклад идентифицира изключително интересна тенденция в потреблението на аудио от тази възрастова група.

Разбира се възрастта не е единственият фактор, определящ поведението на потребителите, но анализът на WARC показва, че годината, в която някой е роден, остава полезен индикатор за предпочитанията по отношение на медийния канал и платформите.

Социалните медии, разбира се, доминират. И все пак поколението Gen Z демонстрира, че дори по отношение на тези медии вниманието му е ограничено. Независимо от непрекъснатото появяване на нови платформи, глобалното използване на социални медии се очаква леко да намалее тази година – привличането на вниманието на хората се превръща във все по-голямо предизвикателство за платформите.

TikTok е ключова медия за младите хора. Близо 40% от рекламната аудитория на TikTok е на възраст между 18 и 24 години, общо 421,1 милиона (източник: Kepios). Потребителите на TikTok прекарват средно по 95 минути на ден в приложението (източник: Sensor Tower).

Новите медии, особено ако са аудио, стимулират потреблението на Gen-Z. Стриймингът на музика и подкасти е от решаващо значение, като 16-24 годишните консумират повече аудио съдържание на ден, отколкото всякакви форми на премиум видео взети заедно.

Като цяло това поколение не е най-големият потребител на медии. Макар да е идентифицирано като най-екстремното онлайн поколение, по отношение на общото медийно потребление 16-24 годишните изостават от 25-34 (обикновено смятани за милениали), които консумират по-големи количества както линейна, така и стрийминг телевизия.

Последното се вижда добре по данните за България. Телевзионната гледаемост за Gen Z – младежите до 24 години – расте през първата половина на 2022 година. Въпреки това тя остава доста под тази на 25-34 годишните, които се доближават все повече до своите родители и се вижда, че независимо от своето дигитално детство, младите хора в България постепенно преминават към лоялните телевизионни зрители.

„Поколението Z е уникално повлияно от технологичните иновации“, обяснява Алекс Браунсел, ръководител на отдела за съдържание на WARC Media - „Това е първото поколение преминало през детството и юношеството със социалните медии. Тези младежи са израснали с аудио стрийминг и услуги за видео по заявка от ранна възраст.“ Това обаче не прави медийното им поведение предсказуемо и промените трябва да се следят внимателно.