Финал на есенния сезон 2023 – зрители има

На фона на намаляващ интерес към линеарната телевизия и спадаща гледаемост, най-популярните предавания от есенния сезон се представят отлично и не страдат от липса на зрители.

от Redlink
Финал на есенния сезон 2023 – зрители има

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Финалът на музикалния риалити формат „Гласът на България“ е гледан от над 40% от аудиторията и има рейтинг, означаващ интерес от всеки пети българин на възраст между 18 и 49 години. Целевата група 18-49 години е точно хората, за които телевизията не е най-любимата медия, но данните за есенния сезон показват, че и тези зрители имат своите любими предавания и не ги пропускат. Гледаемостта пада – в тази възрастова граница това е особено видно – но намаляващите стойности са за общия интерес към гледането на телевизия, докато прайм тайма на двете най-големи телевизии си остава неизменно популярен.

Миналата година форматът е имал още по-висок рейтинг на финалния епизод, но затова пък по-малък аудиторен дял и по-нисък среден рейтинг за сезона, което показва успеха на формата тази година. В по-високите рейтинги за 2023 година влиза включително и видимия спад около двете фази на местните избори, когато предаването беше преместено в събота.

Другият фаворит на целевата група 18-49 години е „Игри на волята“. Интересът към този формат расте по време на сезона, като рейтингите показват, че зрителският интерес расте след първия епизод и привлича все повече хора през екраните до силния финал.

През 2022 година „Игри на волята“ има малко по-слаби резултати, с изключение на първия епизод, но той не определя цялостното представяне и форматът може да се похвали с много силна 2023 година.

Останалите предавания в прайм тайма не успяват да надминат резултатите си от миналата година, но се представят много добре. „Фермата“ например има с около три процента по-малък дял на аудиторията и един процент по-нисък рейтниг спрямо 2022 година, но първият епизод на формата е гледан повече тази година, освен това епизодите имат много стабилни рейтинги, както се вижда на графиката.

„С Рачков всичко е възможно“ изглежда търси успешния формат и своята аудитория, като данните от този сезон показват, че шоуто е намерило зрителите си. За разлика от 2022 година, когато след активна рекламна кампания първият епизод е гледан от повече хора, финалът е имал рейтинг 11.4, сега целият сезон на Рачков е с напълно идентични резултати. Аудиторният дял е с четири процента под този от 2022 година, рейтингите са твърдо девет и това е лоялната „рачкова“ аудитория.

Интересни са данните за новия сезон на Masterchef. С нови членове на журито, познатият формат има като цяло малко по-слаби резултати от миналогодишните, но последният епизод е гледан от повече зрители отколкото всеки друг през сезона, както и миналата година. Малко вероятно е случайни зрители да са се включили само за финала, който изисква познаване на участниците и случилото се по-рано в предаването. По-вероятно аудиторията е проследила развитието на риалити формата онлайн или по друг начин, за да гледа финала на живо, без да изпуска развръзката.

Този сезон беше последен за шоуто на Николаос Цитиридис. С малко по-ниски от миналогодишните резултати, то запази средните си рейтинги около пет, с разочароващи резултати за последния епизод, който злощастно се падна на гърба на финала на „Игри на волята“.

Изминалият сезон отново показа, че за популярните риалити формати на двете най-големи телевизии зрители има. Въпросът е как да бъдат привлечени и задържани зрители за останалите часови пояси и телевизионни канали, които формират цялостните данни и валутата, с която оперира пазарът на телевизионна реклама.