ASMR преживяванията помагат за запомнянето на рекламите

Ново проучване, публикувано в  Journal of Advertising Research установява, че ASMR помага за припомнянето на рекламите.

от Redlink
ASMR преживяванията помагат за запомнянето на рекламите

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Autonomous Sensory Meridian Response или съкратено ASMR e сетивно преживяване, което е широко използвано в рекламата и се задейства от визуални, слухови или тактилни стимули, включително шепот, писане, почукване или дъвчене. Предизвиква усещане подобно на изтръпване, но не всеки е чувствителен към него и на някои може да се стори дори досадно.

ASMR е тенденция на няколко години. Инфлуенсърите го използват за видеоклипове в YouTube, които ги показват да изпробват набор от храни, които произвеждат силни или необичайни звуци. От там тенденцията преминава в рекламата и се използва от топ марки, включително Pepsi, Michelob и Ikea.

„Ориентираната към ASMR реклама предоставя нов и креативен път към убеждаване, който може да позволи на рекламодателите да пробият конкурентния рекламен шум, който води до отслабване на рекламната ефективност през последните години“, се казва в проучването. Но няма много изследвания, които да подкрепят ефективността на самия ASMR.

Рекламите, включващи озвучаване с ASMR, водят до по-добро запомняне на марката, особено когато рекламата се възпроизвежда преди началото на ASMR видеоклип или по средата му.

Дори когато рекламата се показва сред по-голям набор от реклами и дължината варира, ASMR все още влияе положително върху запомнянето.

Цялостният ефект върху припомнянето зависи от преживяната „интензивност на изтръпване“, потапяне и съпреживяване на разказа.

За някои потребители ASMR може да работи чрез отрицателен механизъм, при който тези реклами се запомнят повече, защото потребителят не им се наслаждава.

Проучването установява директни ефекти за бързото хранене и пътуването със самолет, но не и за моторно превозно средство: продуктовата категория и въздействието на продукта изискват допълнително проучване.

„Рекламодателите вероятно ще се възползват от показването на техните ASMR реклами в контекст, където потребителите могат както да ги чуят, така и да им обърнат внимание. Това предполага, че YouTube и други самостоятелни и индивидуализирани платформи за гледане могат да се представят по-добре от излъчванията по телевизия” – обобщават авторите на изследването.

Три паралелни проучвания изследват ефекта от ASMR по време на реклами, които варират леко по позициониране (място на излъчване), дължина и озвучаване (със или без ASMR). Участниците попълват поредица от въпроси за припомняне всеки път и пишат резюме от 50 знака на видеото, което виждат. Последното проучване разглежда изключително припомнянето, използвайки 45-секундна реклама на Ford, която отново съвпада по всички аспекти, с изключение на озвучаването.

Едно възможно ограничение е, че изследването проучва ефекта след само едно излъчване на ASMR реклама. Авторите смятат, че си струва да се проучи и ефектът от повтарящи се излъчвания във времето, както и оптималната продължителност за най-добро запомняне.