2022 – smartorial или новият живот на официалното облекло

Проучване на GLAMI показва кои са най-популярните модни брандове, цветове и тенденции у нас през 2022 година.

от Redlink , Източник: GLAMI.bg
2022 – smartorial или новият живот на официалното облекло

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

След две години на пандемия и ограничения модната индустрия се завръща към нормалното си състояние, но интересът на потребителите е променен. По време на пандемичната обстановка българските потребители пазаруват предимно спортни дрехи и обувки. Сега обаче, когато светът се завръща към нормалния начин на живот, продажбите на официално облекло започват да нарастват. Уникалната модна платформа GLAMI споделя интересни факти и данни за това как се е изменил модният вкус на българина, какви дрехи избира и как и за какви поводи ги комбинира.

Новите модни комбинации на 2022 г.
Забелязва се тенденция в комбинирането на артикули така, че да могат да бъдат носени за различни поводи – от офиса, до вечеря навън. Проучването на GLAMI показва ръст от 91% на продажбите на дамски лоуфъри и мокасини и паралелно с +79% закупени чифтове кецове. Комбинацията на блейзърите с тениски, спортни панталони (+39% продажби) и ежедневни обувки е сред най-популярните тенденции, забелязани на българския пазар. Възможно е икономическата ситуация да подкрепи тази тенденция още повече, тъй като потребителите ще избират по-универсални дрехи.

Цветовете на 2022 г.
Неутралните цветове са най-популярни, когато става въпрос за дрехи и обувки. Причината е, че могат да бъдат съчетавани с повече различни артикули от гардероба ни и никога няма да излязат от мода. Въпреки, че черното заема достойното първо място за 2022 г., според проучване на GLAMI ярките цветове са все по-предпочитани от българските потребители и лека-полека започват да изместват неутралната гама от гардероба на дамите.

Оранжевото набира преднина в надпреварата за най-популярен цвят като основен символ на оптимизъм и чувство за щастие.

Лилавото също е сред фаворитите по избор на българите. По-конкретно, един нюанс – Veri Peri, който беше определен за цвят на годината през 2022 г. от Pantone. Интересен факт е, че лилавият цвят е едновременно иновативен и успокояващ, като е силно застъпен във видеоигрите.

Зеленото печели популярност с един конкретен свой вариант – Bottega green. Той е един от символите на италианската луксозна къща Bottega Veneta, което скорострелно го направи и един от най-желаните цветове за годината. Нюансът е изключително влиятелен в модната сфера, както и основен „партньор“ в съдържанието на модните инфлуенсъри.

5-те любими продукта на българина и топ 3-те най-предпочитани марки
Любимият моден артикул на жените си остава роклята. Дори по време на локдаун и пандемия, най-желаните артикули остават дамските рокли. Това сочат данни от проучването на GLAMI. Интересен факт е, че повечето от тях спокойно биха могли да бъдат носени на различни събития – неформални и официални. Проучване на модната платформа за 2022 г. потвърждава, че най-популярният продукт сред жените измерен през кликове е роклята с флорални мотиви.

Комбинацията между флорална рокля и най-харесваните кецове според анкетата на GLAMI – Liu Jo Silvia - би могла да се носи както по време на работа, така и за вечерно излизане с приятели. През последните няколко години спортният стил е най-популярният, а категория „кецове“ е доминираща в предпочитанията на българина и за 2022 г., като 5 от топ 10 на най-харесвани продукти са маратонките. Най-популярният модел за всеки пол и възраст е Adidas Runfalcon.

Сред топ 3 фаворитите на потребителите се нареждат Nike, Guess и Adidas, следвани от Liu Jo, Puma и Hugo Boss. Техните продукти са харесвани и добавяни в списъците с желания на българите през изминалата година. Сред най-търсените продукти на 2022 година е и банският на Agent Provocateur.

Какво е SMARTORIAL?
И един любопитен факт – търсенето на думата „smartorial“ в Google се е увеличило повече от два пъти през 2022 г. Терминът е въведен от италианския лейбъл „Canali“, който определя Smartorial като комбинация от желанието за носене на “удобни” дрехи, което същевременно са прецизно изработени. В първия си брой за годината Vogue Scandinavia също застъпва тезата, че започва ера на преосмисляне на официалното облекло в посока красота плюс удобство. Новата 2023 година ще е интересна. И красива.

GLAMI.bg е част от GLAMI group, водеща европейска платформа за модни открития, присъстваща на 14 пазара. GLAMI е уникална модна платформа, базирана на изкуствен интелект, има за цел да се превърне в първата стъпка за всеки потребител в България, решил да пазарува модни артикули онлайн. Повече от 1 милион продукта и 11 000 марки могат да бъдат намерени в GLAMI.bg.