5-те типа брандинг стратегии и забелязването им от потребителите

50% от хората казват, че корпоративния брандинг влияяе върху тяхното мнение за рекламирания бизнес

от Redlink
5-те типа брандинг стратегии и забелязването им от потребителите

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Потребителите са буквално засипвани от послания на марките. Реклами, лога, слогани и всякакви форми на промотиране на бизнесите са част от ежедневието на хората по целия свят. Някои може би се чудят защо различните бизнеси толкова агресивно маркетират своите продукти, услуги или ценности. Отговорът е – за да изградят своя бранд. Брандирането е начинът на предствяне на продукт или компания чрез реклами, дизайн и всички други способи, които допринасят за оформянето на цялостното впечатление за бранда.

Visual Objects (уебсайт, който представя работата на водещи творчески фирми по целия свят и предлага B2B решения), провежда потребителско проучване, чиято цел е да се разбере по-добре какъв тип брандинг стратегии са срещали потребителите през изминалата година и по какъв начин различните типове брандиране са повлияли върху тяхното поведение и решение за покупка.

Потребителите са срещали най-често 5 основни вида брандиране – продуктов брандинг (39%), ритейл брандинг (37%), брандиране на услуги (31%), брандиране на компании или корпоративен брандинг (22%) и личен брандинг (18%).

Ето изводите и някои насоки за добра стратегия:

Продуктов брандинг и силата на историята
Продуктовият брандинг дава повод на един потребител да купи даден продукт. Функцията на брандирането е да улови и предаде личността и характеристиките на компанията. То придава идентичност на продуктите и чрез тях хората се запознават и с мисията и ценностите на компанията произовдител. Много компании брандират продукти на пренаситени пазари, така че тази отлика е много важна за развитието на марката. Добрата стратегия е да се даде възможност чрез брандирането на продукти да се разкаже една по-широка история за компанията – логата, шрифтовете и цветовете, опаковката имат значение, само ако потребителите могат да ги свържат с по-големи ценности и ползи като например устойчивост или здраве.

Ритейл брандингът и важността на атмосферата
Повечето потребители (59%) казват, че физическия или виртуалния дизайн и подредба влияе на мнението им за компанията, която хоства марките в магазините или уебсайтовете си. Това е важно, защото създава атмосфера на пазаруване, в която мисията и вижданията на марката са важен компонент от оформянето на преживяването на марката. Пример за това е елегантният, минималистичен дизайн на Apple Store, който отразява ценностите на компанията.


Принципите на ритейл брандинга трябва да се прилагат и към бързо растящата сфера на електронната търговия – потребителите, които пазаруват онлайн, търсят тази идентификация и търсят удобство и инструменти, с които са сигурни, че взимат най-добрите възможни решения за покупка. Оформлението, дизайнът и скоростта на зареждане на уебсайта са все елементи, които влияят върху това дали потребителите ще купуват.

Брандиране на услуги – от уста на уста
Брандирането на услуги често се случва от уста на уста. 39% от анкетираните казват, че последният път, когато са наели компания за предоставяне на услуга (уеб разработчици, счетоводни къщи и т.н.), са го направили, защото са чули за нея от познат. Този вид брандиране на услуга "от уста на уста" е характерен най-вече за социалните медии, където клиенти могат да споделят отзивите си. За да се улесни този процес, уебсайтовете задължително трябва да имат бутони за споделяне в социалните мрежи. Добрата стратегия в този случай включва и стимулирането на потребителите към ангажираност.

Брандиране на компании – голямото предизвикателство
Универсално правило е, че един бизнес продава повече, когато има добра репутация. Но това не е лесно – едва 22% от потребителите са виждали корпоративен брандинг като например реклами за ценностите на компаниите през последната година. И въпреки всичко, 50% от хората казват, че корпоративния брандинг, като например рекламите, свързани с ценностите на компанията, влияят върху преценките и мнението им за рекламирания бизнес. Предизвикателството се състои в това, че компаниите трябва да преодолеят прекомерното излагане на рекламно съдържание и скептицизма на клиентите относно рекламите за изграждане на марка.

Не е достатъчно даден бизнес само да декларира, че се грижи за околната среда, ако в същото време не продава екологични продукти. Не е достатъчно само да се говори за етническо разнообразие, ако брандирането не отразява разнообразието на таргетираната аудитория. Продуктите говорят винаги повече, отколкото думите. И все пак корпоративен брандинг е възможен и изглежда, че правилната стратегия, ключът към него, е в последователността – последователен стил и тон на комуникацията при изграждане на корпоративната марка, лога, обслужването на клиентите, визуалните елементи могат да развият и отличат гласа на марката и да демонстира ценностите ѝ, без да ги рекламира по неавтентичен начин.

Личен брандинг – истории от хора за хора
Възбуждането на ентусиазъм за покупка не е лесна задача, ето защо някои бизнеси използват личен брандинг. 18% от хората са срещали материали свързани с лична марка в последната година. Тя е важна, защото поставя хората, а не компаниите в главните роли на определена история. Основната идея е, че хората не могат да се разпознаят в безлика компания, ето защо разказът трябва да бъде от хора за хора – конкретен клиент, служител, партньор. Личното брандиране може да разкаже историята на клиент или собственик на бизнес или служител, стига стойността на компанията да се корени в нейните взаимоотношения или стойност за даденото лице. Това е ценна и устойчива стратегия за брандиране.

Анкетата на Visual Objects е проведена сред 500 души в САЩ.