5 практични съвета, които да имате предвид при редизайн на вашия сайт

Уебсайтът е от решаващо значение за мнението на потребителите за марката

от Redlink , Източник: Top Design Firms
5 практични съвета, които да имате предвид при редизайн на вашия сайт

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Пандемията и наложените заради нея мерки за социална изолация по целия свят рязко увеличиха използването на интернет – със 70% по данни на Forbes. За да извлекат максимална полза от това нарастване на уеб трафика, бизнесите трябва да актуализират дизайна на своите уебсайтове, за да бъде той в крак с променящите се очаквания на клиентите и да създаде положително първо впечатление в тези, които посещават страницата за първи път. Компаниите все по често си задават въпроса: Какво работи? Какво отблъсква клиентите?

Отговорите варират. Top Design Firms е директория на компании за дизайн, маркетинг и разработки от цял свят, стартирала през 2003 г. Наскоро Top Design Firms беше придобита от Clutch – водещата платформа за рейтинги и отзиви за доставчици на ИТ, маркетинг и бизнес услуги. Top Design Firms анкетира 500 потребители от всички възрастови групи и всички райони на САЩ, oтносно предпочитанията им към дизайна на уебсайтове и визуалното им преживяване.

Най-важните резултати от изследването:


50% от потребителите вярват, че дизайнът на уебсайта е от решаващо значение за марката на бизнеса, което предполага, че уеб дизайна трябва да бъде приоритет за компаниите.

Снимките/изображенията (40%), цветовете (39%) и видеоклиповете (21%) са основните визуални елементи, които потребителите оценяват в дизайна на уебсайта.

38% от хората разглеждат оформлението на страницата на уебсайта или навигационните връзки, когато посещават уебсайт за първи път. За сравнение, 42% от хората биха напуснали уебсайт поради лоша функционалност, което подчертава необходимостта от достъпен и лесен за възприемане уеб дизайн.

Синьото (46%) и зеленото (30%) са най-предпочитаните цветове за потребителите, които посещават бизнес уебсайтове. Компаниите трябва да се съсредоточат върху използването на подходящи цветове, които отговарят на тяхната целева аудитория и посланията им.

Само 18% от потребителите разглеждат стила на шрифтовете на уебсайта, когато посещават страниците им за първи път, въпреки значението на типографията за идентичността на марката.

31% от хората смятат, че ангажиращото потребителско изживяване е основен приоритет при дизайна на уебсайтове. Бизнесът трябва да се съобрази с нагласите на целевата си аудитория, когато започва обновяване на уебсайта си.

Потребителските предпочитания се променят и малкият бизнес трябва да бъде подготвен да актуализира своите уебсайтове, за да ги приведе в съответствие с новите тенденции, които ще генерират висока ангажираност на потребителите им.


Петте важни неща, според Top Design Firms , които да имате предвид при редизайн на уебсайта си:

1. Създайте мултимедийно изживяване.
Ако през 2021 г. вашият уебсайт няма силно визуално съдържание, то вашият бизнес ще изглежда така, сякаш е заседнал в ерата на dialup интернета. Силните снимки и изображения помагат на компаниите да постигнат своите бизнес цели, като позволяват на посетителите да разгледат задълбочено техните услуги.

Ако не сте сигурни кой тип визуално съдържание ще работи най-добре за вас, помислете какво се опитвате да продавате или популяризирате. Важно е да използвате различни начини за поднасяне на посланието си, защото не всеки възприема еднакво добре различните типове съдържание.

Видеоклиповете са ценен ресурс за бизнеса, който иска да представи своите услуги по интерактивен начин. Над 20% от потребителите намират, че видеото прави опита им полезен при разглеждане на уебсайта на даден бизнес. Цветът е първото нещо, което привлича вниманието, поради което 39% от потребителите вярват, че цветът е важен за уебсайта на марката.

2. Помислете за достъпността.
Световната мрежа трябва да бъде свободно пространство за всеки, който има интернет връзка, но това не винаги е така. За хората с увреждания навигацията и взаимодействието с интернет може да бъде трудно. Важността да направите уебсайта си достъпен за всички трябва да бъде част от контролния списък за редизайн на уебсайта ви. Когато оптимизират уебсайта си за потребителско изживяване, фирмите трябва да помислят за достъпност, навигация и друга ефективност, за да ги направят възможно най-рационализирани.

Когато разглеждат уебсайт за първи път, близо 40% от потребителите разглеждат оформлението на страницата или навигационните връзки. Фирмите, които дават приоритет на потребителските предпочитания и рационализирана функционалност в редизайна на уебсайта си, ще направят положително впечатление на потребителите. Лошата функционалност е най-честата причина посетителите да напускат уебсайтове. 42% напускат уебсайт поради лоша функционалност. Посетителите на сайта напускат уебсайтовете също и поради претрупани оформления, липса на видимост и бавно време за реакция.

3. Фокусирайте се върху подходящи цветове.
Разпознаването на марката зависи от цвета. 85% от потребителите посочват цвета като основна причина за закупуване на определени продукти. Почти половината от потребителите (46%) предпочитат, когато фирмите използват синьо в своите уебсайтове. Синият цвят е често използван заради посланието, което носи. Синият цвят се разглежда като „цвят на доверие, мир, ред и лоялност“. Зеленото (30%) също е предпочитан цвят сред потребителите. Зеленото е един от най-лесните за обработка цветове за хората. Някои от най-големите световни марки използват зелено, за да популяризират своите услуги и продукти. Зеленото отразява възприятията за здраве и околна среда; това е и цветът на растежа, който се харесва на потребителите.

Цветовете трябва да се използват по правилния начин с правилната аудитория. Например, не бихте използвали тъмни цветове за популяризиране на къща за кукли.
Когато мислите за подходящата цветова схема за вашия бизнес, помислете кои цветове ще информират най-добре клиентите за идентичността на вашата марка.

4. Използвайте подходящи шрифтове
Когато потребителите мислят за дизайна на уебсайта, те мислят за цветове и изображения, а не за текст. Цветът, текстът и шрифтът се комбинират, за да допринесат за марката на бизнеса. Но въпреки важността му, потребителите често не мислят за типографията.

Само 18% от хората търсят стилове на шрифтове, когато посещават уебсайт за първи път. Повечето потребители не оценяват активно стилове на шрифтове, но изборът на правилния шрифт е от съществено значение за четливостта на даден сайт. Използването на типография в дизайна на уебсайтове помага да направите сайта по-естетически приятен. В този смисъл изборът на шрифт е подобен на избора на цвят. Бизнесът трябва да сортира различни шрифтове, за да определи подходящите за тяхната марка. И ако е малко вероятно потребителите да оценят правилния избор на шрифт, те вероятно ще бъдат засегнати от лош такъв.

5. Поставете изживяването на потребителя на първо място.
На фона на пандемията от COVID-19 „физическото“ изживяване на марката се превърна в чужда концепция за мнозина. Но идеята за потребителското изживяване сега е по-важна от всякога. В много случаи именно уебсайтът е първата възможност за контакт с марката, затова и дизайнът му и потребителското изживяване, което той създава, са от изключителна важност.

31% от потребителите смятат, че ангажиращото потребителско изживяване трябва да бъде приоритет при проектирането на уебсайт. Според usability.gov потребителският опит „се фокусира върху задълбоченото разбиране от какво се нуждаят потребителите, какво ценят, техните способности и техните ограничения“. Разбирането на визиите и предпочитанията на потребителите изисква проучване, така че създаването на изключително потребителско изживяване не е бързо решение.

Ефективното потребителско изживяване трябва да говори директно на целевата аудитория на компанията. Ако имате ангажиращо съдържание, видът и усещането на сайта са подканящи, лесно е да се намери информацията в него, то тогава потребителите ще свързват тези качества и с продуктовото изживяване на вашата марка.

Потребителите са привлечени от мултимедийно съдържание и изживявания, визуално привлекателни шрифтове и цветове и ангажиращо потребителско изживяване. С развитието на дигиталните тенденции бизнесът трябва да може да преоцени дизайна на уебсайтовете си и да го оптимизира в съответствие с очакванията на потребителите.