TikTok представи новата си платформа за рекламодатели - TikTok for Business

от Redlink
TikTok представи новата си платформа за рекламодатели - TikTok for Business

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

TikTok е сред по-новите играчи в социалните медии, но с повече от милиард и половина сваляния в App Store и Google Play и над 500 милиона активни потребители. По данни на WARC, апликацията се доближава по популярност до YouTube за аудиторията 4-15 г. на редица пазари. Приходите на TikTok са във възход, като прогнозата е да надминат 500 милиона долара през 2020. За брандовете TikTok предоставя възможности за растеж и творчески прояви, без да е нужно да са големи рекламодатели.


На 25.06.2020 г. TikTok представи новата си платформа TikTok for Business, която събира на едно място всички инструменти и възможности, които апликацията предлага на рекламодатели за ангажиране на нарастващата ѝ аудитория. Лансирането на новата платформа превръща TikTok от място, където марките експериментират нови форми на общуване с целевите групи, в пълноправен играч на пазара, наред с Facebook, Instagram, Twitter и Snapchat.


При лансирането си платформата предоставя достъп до всички рекламни формати на TikTok, включително TopView, Brand Takeovers, In-Feed Videos, Hashtag Challenges и Hashtag Plus (който дава възможност и за пазаруване в апликацията - засега само на определени пазари). В TikTok for Business е включено и Branded Effects, което позволява на брандовете да се вмъкнат по-директно в изживяването на потребителите чрез добавени върху или като фон към видео на марка или продукт. Това е възможно в 2D, 3D а вече и AR (Augmented Reality) формат. Освен новият AR ефект-Brand Scan, другата новост в платформата TikTok for Business е e-learning център, който да помага на рекламодателите да научат повече за TikTok и рекламните възможности, които предоставя, включително и творчески гайдове и най-добри практики. От компанията съветват рекламодателите, че забавното творческо съдържание е най-добрият начин за ангажиране на младежката аудитория на апликацията и добавят: „Правете тик-токове, не реклами“.


Кристин Стоянов от Metric DS, един от водещите експерти в дигиталната реклама у нас, коментира за
redlink.bg: „За да успее да се наложи като добра опция за рекламодателите, TikTok трябва да намери правилния баланс между това, от което брандовете имат нужда и това, което искат потребителите. Рекламодателите искат да бъдат видими (високо viewability, dwell time и engagement), докато потребителите искат да останат необезпокоявани от рекламни послания. Колкото и интуитивно да звучи това, Snapchat не успяха да уцелят този баланс, когато за първи път пуснаха своята платформа за реклама. Друго нещо, което звучи интуитивно, но е трудно за изпълнение, е да се създава съдържание специално за TikTok вместо директна адаптация на послания, които са планирани за други медии като телевизия или за YouTube. Създаването и участието в TikTok Challenges е друг подход, който редица брандове в САЩ вече използват успешно. Но за целта съдържанието трябва да бъде естествено, автентично и в правилното време (в началото на тренда,а не в края).“

Сред успешните примери за TikTok Challenges е е ангажирането на Procter&Gamble с TikTok звездата Чарли Д’Амалио в social distance dance challenge. С разработената от Grey рекламна кампания, P&G се ангажират да направят дарения в борбата с COVID-19 за всеки от първите 3 милиона последователи (от 40-те милиона на Чарли), поел предизвикателството и записал своя версия на Social Distancing Dance. Това е добър пример за правилния момент (началото на карантината в САЩ) и творчески начин за ангажиране на младата аудитория на платформата и популяризирането на мерките за безопасност и социална дистанция по време на епидемията.

За съжаление възможностите за реклама и достъпа до TikTok for Business все още не са налични и за българския пазар, въпреки популярността на платформата и у нас.