Законът E.L.V.I.S.

Тенеси става първият щат, който приема закон, защитаващ музикантите от изкуствения интелект

от Redlink
Законът ELVIS Снимка: Julita from Pixabay

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Губернаторът на Тенеси Бил Лий подписа в края на март законопроект, предназначен да защити авторите на песни, изпълнителите и други професионалисти в музикалната индустрия от изкуствения интелект. Целта на новия закон е да се гарантира, че AI инструментите не могат да възпроизвеждат гласа на артист без неговото съгласие. Законопроектът влиза в сила от 1 юли и така щата Тенеси, известен като родното място на кънтри музиката, става първият щат в САЩ, който въвежда такива мерки.

Тенеси е един от трите щата в които името, снимките и образа се считат за право на собственост, без право на публична употреба без съответното разрешение. Според новия "Закон E.L.V.I.S.“ - Закон за осигуряване на подобие, глас и сигурност на изображението или " (Ensuring Likeness, Voice, and Image Security Act ) – вокалното наподобяване вече ще бъде добавено към този списък с права на собственост на артиста. Законът ELVIS също така създава нов граждански иск, при който хората могат да бъдат подведени под отговорност, ако публикуват или използват гласа на дадено лице без разрешение, както и ако използват технология за създаване на снимки, глас или подобие на артист без подходящо разрешение.

Новоприетият закон гарантира, че AI инструментите не могат да възпроизвеждат гласа на артисти без тяхното съгласие, но предстои да се разбере колко ефективен ще бъде той за артистите, които искат да предпазят произведенията си от копиране и възпроизвеждане от AI без разрешение. Защитавайки гласовото наподобяване, законодателите дават предимство на човешките таланти пред изкуствения интелект.

Именуването на новоприетия закон с акроним, подобен на името на Елвис Пресли, не е просто почит към един от най-емблематичните жители на щата Тенеси. Смъртта на Пресли през 1977 г. предизвиква оспорвана и продължителна съдебна битка за неразрешеното използване на името и образа му, тъй като мнозина твърдят, че след като една знаменитост умре, нейното име и образ стават публични. Въпреки това през 1984 г. законодателите на Тенеси приемат Закона за защита на личните права, който гарантира, че правата на личността не спират със смъртта ѝ и могат да бъдат предадени на други. В този закон се посочва, че "индивидуалните права ... представляват права на собственост и са свободно прехвърляеми и подлежащи на лицензиране и не изтичат при смъртта на така защитеното лице.“ Този законодателен ход до голяма степен се разглежда като защита на наследството на Елвис Пресли, но през десетилетията оттогава той също е използван и за защита на имената, снимките и образите на всички публични личности в Тенеси.