Ярки дрехи объркват лицевото разпознаване

Пуловери с ярки шарки объркват системите за разпознаване на лица.

от Redlink
Ярки дрехи объркват лицевото разпознаване

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Технологията за разпознаване на лица е особено инвазивна форма на наблюдение, тъй като лицата се записват, идентифицират и проследяват без тяхното знание или съгласие. Но загрижени ли са хората? Зависи. Според проучване от 2021 г. на Pew Research Center, малко мнозинство подкрепя технологията, когато се използва за целите на сигурността, като проследяване кой влиза или напуска жилищна сграда или подобряване на сигурността на кредитните карти чрез използване на камери за потвърждаване на самоличността на картодържателя. Въпреки това, "57% от американците са против социалните мрежи, които автоматично идентифицират хората по снимки, а около половината от американците казват, че са против компаниите автоматично да проследяват присъствието на служителите си."

Когато Ракеле Дидеро – италианска студентка по мода, която тогава учи в Ню Йорк – научава за технологията за лицево разпознаване и рисковете за неприкосновеността на личния живот и човешките права, тя започва да проучва начини да прави дрехи, които могат да подкопаят технологията за наблюдение. Тя намира подкрепа в лицето на Федерика Бусани и двете се обединяват около тази идея, която прерасва в модната марка Cap_able.

Първото произведение на техния моден лейбъл с мисия Cap_able е колекцията Manifesto. Всяко плетиво е покрито с ярко оцветени петна, които объркват технологиите за разпознаване, което ги прави неспособни да идентифицират носещия като човек. Вместо това плетивата карат технологията да категоризира този, който ги носи, като куче, зебра, жираф или тълпа от малки хора, носещи един пуловер.

View this post on Instagram

A post shared by Cap_able (@capable.design)

Капсулната колекция е произведена в Италия и от декември 2022 г. се предлага на клиенти в Kickstarter. Cap_able не е първата марка, който създава носими артикули, които предпазват носещите ги от идентифициране. Но другите подобни идеи и инициативи са предимно академични или художествени проекти, а не реални модни марки. Компанията посочва, че следващата й колекция ще включва облекла, които не са толкова крещящо шарени.

За тези, които искат да имат думата дали изображението и присъствието им се записват постоянно, пуловерите и панталоните на Cap_able не са перфектни. Те са създадени, за да попречат на специфичен софтуер за разпознаване на лица и в крайна сметка алгоритмите ще наваксат и ще разпознаят Cap_able шарките като дрехи, а не като зебри или жирафи. По-голямата стойност на марката може да бъде като начало на разговор, който напомня за всеобхватността на технологията за наблюдение и правото на хората на поверителност.

View this post on Instagram

A post shared by Cap_able (@capable.design)