Super Bowl се задава с ново поколение ангажиращи реклами

Рекламите мигрират от традиционните канали към по-модерните платформи и дори излизат извън екраните с помощта на разширената (augmented) реалност.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Super Bowl се задава с ново поколение ангажиращи реклами

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Най-голямото американско рекламно събитие за годината наближава: Super Bowl. Традиционно марките наливат пари за реклама в Super Bowl – през 2021 г. 30-секунден клип по време на Super Bowl струва 5,6 милиона долара. Тази година обаче марките се отказват да рекламират директно на екрана и вместо това избират присъствие в TikTok и в метавселената.

State Farm обяви, че планира да проведе предизвикателство в TikTok вместо телевизионна реклама за тазгодишния Super Bowl. Промяната в стратегията е направена в опит марката „да се срещне със следващото поколение потребители, като се появи, където те прекарват времето си и в пространства, от които се интересуват“, се казва в изявление на застрахователната компания.

„Вместо да се фокусираме само върху един ден и традиционното място в ефир, което определено беше огромен успех за нас миналата година, решихме да се възползваме от продължаващото вълнение около #TeamStateFarm, за да разширим ангажираността в рамките на редовния сезон в и след това“, казва Алисън Грифин, вицепрезидент по маркетинг в State Farm.

TikTok е най-сваляното мобилно приложение през 2021 г., съобщава App Annie, и има повече от един милиард активни потребители месечно в световен мащаб, което го прави привлекателна платформа за рекламодателите. Броят на потребителите, изложени на реклами в TikTok, почти се е удвоил от 19% през 2020 г. до 37% през 2021 г., според проучването на Kantar Media Reactions 2021. Последните данни, публикувани от Bytedance, показват, че рекламният обхват на TikTok се е увеличил с 60 милиона потребители или със седем процента само за 90 дни до 26 януари 2022 г., като в началото на 2022 г. световният рекламен обхват на TikTok е нараснал до приблизително 885 милиона.

Miller Lite също избира нетрадиционна рекламна стратегия в Super Bowl. Марката бира се прехвърля от стандартната телевизия в метавселената, като става домакин на виртуален бар в Decentraland в деня на играта, където ще дебютира нова реклама.

Нуждите на рекламодателите от нови формати се посрещат от индустрията. Глобалният рекламен гигант WPP изгражда разширени рекламни възможности. През септември 2021 г. Snap и WPP стартираха AR партньорство, AR Labs, за предоставяне на разширени маркетингови решения за марките. Като част от партньорството, AR Labs ще разработи персонализирана карта за резултати за клиенти на WPP, която ще се използва за генериране на по-ефективни кампании. През октомври 2021 г. Snap също така стартира ново творческо студио, Arcadia, за създаване на AR реклами и за да помага на марките да развиват AR реклама и преживявания – на Snapchat, както и на други дигитални платформи. Студиото вече си партнира с компании като Shake Shack, P&G Beauty и Verizon.

От предизвикателствата на TikTok до виртуалните барове до реклами с разширена реалност, хората търсят по-интерактивна ангажираност, отколкото позволяват традиционните канали. 70% от потребителите казват, че искат да виждат повече AR реклами, според проучване на Ericsson от юли 2021 г., а 69% от потребителите на TikTok са създали съвместно съдържание, свързано с шоу или филм. В сравнение с традиционните канали, тези нови платформи позволяват участие и по-високи нива на ангажираност. Бъдещето на маркетинга и рекламата ще разчита на приканването към потребителско участие, прогнозира Даниел Бонер, глобален главен креативен директор на Wunderman Thompson. „Участието на потребителите ще доведе до по-интелигентно убеждаване – „рекламата“, която дава на публиката нещо, което да прави, използва, споделя, преживява и от което да бъде част, ще разграничи марките една от друга“, казва Бонер пред Wunderman Thompson Intelligence.