Рига използва Minecraft за образователни цели

Латвийската столица Рига използва Minecraft, за да ангажира учениците с проблемите на градската среда

от Redlink
Рига използва Minecraft за образователни цели

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

В латвийската столица Рига преподавателите са намерили начин да накарат децата да се включат активно в мисленето за това как техният град може да се развие и оформи в бъдеще. За целта те се обръщат към виртуален свят, познат на повечето деца: Minecraft. Проектиран е дигитален близнак на Рига, до който всеки ученик има достъп чрез образователното издание на играта.

В извънкласен пилотен проект, с помощта на външни партньори, са избрани двадесет съществуващи сгради в историческия център на града, които участниците да реконструират. Екипи от ученици преди това посещават обектите, които включват операта в Рига и хотел Radisson Blu. След това екипите започват да работят в Minecraft, където имат дванадесет дни, за да препроектират и реконструират средата около избрана от тях сграда.

Опитът на Рига е много важен, тъй като решенията за градско планиране, взети днес, ще повлияят на живота на младите хора за години напред. От решаващо значение е бъдещите жители на града да бъдат включени и да се чуе гласът им. Градското планиране е сложно, изпълнено с термини и концепции, които са трудни за разбиране. Minecraft позволява на преподавателите в Рига да обясняват отвъд думите. Получавайки практически опит в градското планиране, макар и виртуално, учениците могат да придобият по-задълбочено разбиране за съществуващата среда и да развият свои собствени перспективи за създаване на удобни за живеене и устойчиви общности.

Градският съвет на Рига сега търси други начини за внедряване на Minecraft в учебната програма, включително в предмети като химия и биология. Възможностите обаче не са ограничени до училища и ученици — виртуалните светове биха могли да се използват, за да се предаде сложна информация, да се направят абстрактните концепции осезаеми и в крайна сметка да се даат нови възможности на много широка аудитория.