Охлаждащо облекло

Необходимостта от охлаждащо облекло нараства и това увеличава интереса и инвестициите в тази ниша на производството.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Охлаждащо облекло

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Технологичните компании разширяват иновациите в охлаждането, за да проектират работно облекло, което може да устои на екстремните горещини.

От строителни работници до шофьори на доставки, екипи по поддръжката или кухненски персонал, за всички тези хора топлинният стрес не е просто неудобство, а риск за здравето, причиняващ дезориентация, дехидратация и дори смърт. Има и финансови щети: високите температури пречат на производителността. Глобалният застраховател Allianz споделя оценка, която предполага, че горещите вълни през 2023 г. са стрували на световната икономика 0,6 процента от БВП досега, което се равнява на половин ден стачка. Проучване на Lancet разкрива, че 295 милиарда часа потенциална работа са били загубени поради излагане на прекомерна топлина през 2020 г.

Докато някои нации се борят с топлинния стрес от много години, променящият се климат означава, че това става глобален проблем на работното място. Сега фирмите инвестират в охлаждащи технологии за своите служители - специално проектирано работно облекло, което използва иновативна технология, за да поддържа работниците в безопасност и прохлада.

Базираният в Обединеното кралство бизнес за интелигентно облекло TechNiche е специализиран в технологии за терморегулация и предоставя „най-голямото внедряване на охлаждащо работно облекло в човешката история“, доставяйки охлаждащи облекла на 150 000 строителни работници за световното първенство в Катар. Компанията преговаря с няколко големи мултинационални компании за това как най-добре да защитят работниците си.

Wunderman Thompson Intelligence разговаря с Джеймс Ръсел, управляващ директор и експерт по терморегулация на топлинния стрес, който казва, че годините на работа са формирали неговата „революционна технология за охлаждане, която използва тайна вариация на технология със супер абсорбиращи полимерни влакна, която помага за намаляване на възприеманата външна температура с до 15 градуса .” Продуктите се активират с вода и могат да осигурят часове облекчение в най-суровия климат, като предотвратяват прегряването и помагат за оптимизиране на производителността на работниците.

Ръсел прогнозира, че в бъдеще тези продукти ще бъдат с вградени устройства за прогнозиране: „В момента разработваме печатни биометрични сензори, които осигуряват обратна връзка със служители и екипи по HSSE (здраве, безопасност, сигурност и околна среда). Сензорите улавят различни биометрични данни и с помощта на AI след това може да се предвиди дали даден работник има вероятност да се нуждае от медицинска помощ.“

Базираната в САЩ компания Qore Performance доставя охлаждащи жилетки на предприятия, включително Boeing, Shake Shack, Chick-fil-A и FedEx, както и американските военновъздушни сили и е отбелязала ръст на бизнеса си с 300% от 2020 г. насам. Технологията, захранваща тези жилетки, е ICEPLATE®Curve. Съосновател и главен изпълнителен директор е Джъстин Ли, който обяснява пред Wunderman Thompson Intelligence, че „чрез охлаждане със замразена питейна вода, носена близо до тялото, ICEPLATE® Curve прави мощното охлаждане достъпно за повече хора от всякога защото с течение на времето става по-лек, докато го носите.“

Достъпността е все по-ключова за тази категория, тъй като топлинният стрес става все по-голям проблем за много нации с ниски доходи. Навлизането в ерата на рязка промяна на климата и реакцията на топлинния стрес се превръщат в бизнес възможност и охлаждащата технология е готова за растеж. Поглеждайки към бъдещето, вградената интелигентна технология ще позволи на компаниите да наблюдават и защитават здравето на работниците по-отблизо. Както казва Ръсел от TechNiche, „възможността за истинска иновация е огромна.“