Новата вълна кариеристи

Младите професионалисти преосмислят кариерата като житейски избор

от Redlink
Новата вълна кариеристи

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Младите хора, които са най-новото поколение работещи, са и пионери в стремежа си за смислена кариера, като дават приоритет на собствените си вярвания пред традиционните идеали за успех в бизнеса и в политиката.

Ирина Караманос е партньорка на чилийския президент Габриел Борич и се води първа дама на Чили, преди да отхвърли титлата през октомври. Ирина е милениъл по възраст, по професия е антрополог и политически организатор. Решението й е обяснено с това, че тя дава приоритет на собствената си кариера пред позиция в светлината на прожекторите. След като неохотно приема ролята си на първа дама миналия декември, когато президентът Борич положи клетва, Караманос постепенно преразпределя отговорностите на своята позиция към министерствата и организациите, които биха могли по-добре да ръководят националните фондации, обикновено наблюдавани от първата дама. С това тя изразява убеждението си, че не трябва да бъде задължена да напусне собствената си кариера само защото партньорът й го е направил. На среща на борда, за да се обсъди отделянето на първата дама от една от фондациите, Караманос заявява, че „партньорът на президента е избран да бъде партньор... не да бъде президент на фондации“.

Служителите от поколение Z поставят особен акцент върху емоционалната си принадлежност към мястото на работа. Личните ценности и кариерното израстване – в този ред - са най-важното за младите работещи. Според проучването за Gen Z на Wunderman Thompson Intelligence - 74% отказват да работят за компания, която противоречи на техните ценности, а 82% казват, че е важно работата им да допринася за подобряване на живота в света. Парите също не винаги са приоритет за поколение Z: 70% заявяват, че биха предпочели да направят нещо значимо, отколкото да направят много пари. Изследванията на LinkedIn Workforce Confidence Index показват, че между декември 2021 г. и януари 2022 г. 80% от служителите от поколение Z са в процес на планиране да напуснат или вече са напуснали работа за да постъпят на място, което е по-добре съобразено с техните собствени интереси или ценности, а 61% са планирали да напуснат или са напуснали вече в полза на позиция с повече възможности за издигане н кариерата или увеличаване на отговорностите.

Тъй като поколението Alpha наближава възрастта за наемане на работа, техните перспективи за работа и кариерни цели също трябва да бъдат във фокуса на компаниите. Според проучване, проведено от детско шоу в YouTube, наречено The Ellie Sparkles Show, младото поколение вече е фокусирано върху практичността, общото благо и гъвкавостта. 73% от анкетираните искат да имат възможност да избират дали някой ден могат да работят от вкъщи или от офис. 26,2% са изразили интерес да станат лекар, медицинска сестра или здравен специалист, а 16,5% са казали, че биха искали да бъдат учители.

Милениалите, поколението Z и поколението Алфа всички изразяват припокриващо се желание да приоритизират собствените си интереси да работят за компания или организация, която е в съответствие с техните ценности, като темата за допринасяне за общото благо също минава през решенията им за кариера. Бъдещите професионалисти проправят пътя за професионален избор, който е свързан със значими ценности за служителя, търсещ кариера с нещо повече от месечна заплата.