Новата реклама – брандираните места

Марките се опитват да изградят по-дълготрайни връзки с потребителите чрез специални брандирани места.

от Redlink
Новата реклама – брандираните места

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Марките все по-често експериментират със създаването на места извън фирмените магазини и сервизи, като компаниите – от банки до напитки – създават пространства, където хората да идват и да взаимодействат продължително време с марката, без непременно да купуват.

Един неочакван аспект на все по-дигиталния комерсиален свят е, че в реалността на дигиталното пазаруване магазините и другите пространства на марките се изместват от дъното на фунията за покупки и се превръщат във форма на взаимодeйствие с марката в процеса на много по-дълъг път до покупка.

Разбира се, идеята не е много нова и като се има предвид, че много подобни активации са насочени към оживени райони на големите градове, това е скъпа тактика. Но все повече и повече марки проучват нетрадиционни източници на приходи и области за ангажиране на аудиторията: не само банките отварят кафенета, но кафенетата правят и продават стоки.

The Wall Street Journal разказва за подобни подходи от страна на различни марки, които създават свои места извън обичайните офиси или магазини - пространства, в които потребителите да прекарват свободното си време, да работят или да извършват други дейности.

Capital One, марката за финансови услуги, отваря кафенета Capital One в 18 щата и окръг Колумбия.

Mud\Wtr, алтернативна марка за кафе, отвори кафене/студио за уелнес и работно пространство в Калифорния.

View this post on Instagram

A post shared by Aviator Nation Dreamland (@aviatornationdreamland)

Aviator Nation, модна марка, управлява две места за музика на живо: едно в Калифорния и друго в Тенеси.

Миналата година Google отвори център за посетители, пълен с кафенета и магазини в Маунтин Вю, където е и централата на компанията.

Лондонският House of Vans, скейт парк и място за музика на живо, затваря в края на 2022 г., но поддържа места с подобно предназначение в Чикаго и Мексико Сити.

Трудното в този подход е, че измерването на ефективността между каналите остава трудно. Особено в реалност, в която ритейл медиите са във възход и обещават реални конверсии.

Все пак има утвърдени във времето начини за маркетинг в магазините, както и по-широк маркетинг чрез преживяване, като например организирани PR събития в самия магазин или раздаване на мостри от продукти в самите магазини.