Неделя без автомобили

Услугата за велосипеди под наем Swapfiets призовава общините да възстановят неделята без автомобили и използва AI, за да предвиди резултата.

от Redlink
Неделя без автомобили

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

През ноември 1973 г. в продължение на три месеца холандското правителство забранява шофирането на частни моторни превозни средства в неделя. Мярката има за цел да намали потреблението на петрол по време на енергийната криза на ОПЕК и позволява на гражданите да карат ролкови кънки и велосипеди, да излизат на пикник по магистралите на страната. Сега, половин век по-късно и на фона на много по-сериозна криза свързана с изкопаемите горива, холандската услуга за абонамент на велосипеди Swapfiets призовава властите да възстановят забраните за автомобили в неделя.

Swapfiets изпраща писма до градските съвети на Амстердам, Ротердам и Хага, застъпвайки се за повторното въвеждане на неделя без автомобили веднъж месечно. Компанията насърчава местните политици да гледат в дългосрочна перспектива и да прилагат дните без автомобили като средство за намаляване на замърсяването и емисиите и подобряване на качеството на въздуха. За да помогнат на членовете на съвета да си представят какво могат да постигнат, Swapfiets използва AI, за да пресъздаде снимки от 1973 г. и да изобрази как биха изглеждали неделите без автомобили днес.

По случай Световния ден без автомобили (22 септември) Swapfiets анкетира 2000 британци за това кой град смятат, че ще бъде първият в света без коли и кога. Най-често срещаният отговор е Лондон, до 2050 г. Използвайки отговори от проучването за това как биха изглеждали столицата на Обединеното кралство и други големи европейски градове, ако колите се заменят с велосипеди, AI-художниците генерират изображения на Лондон, Амстердам, Копенхаген, Париж и Берлин, показващи по-малко автомобилни платна, повече зелени площи и повече улично хранене.

Изпращайки писма до градските съвети и застъпвайки се за неделя без автомобили, Swapfiets се позиционира не просто доставчик на услуги, а като прогресивен лидер а в пространството на устойчивия градски живот. В светлината на климатичната криза и други обществени опасения, марки като Swapfiets стават двигатели на действена промяна, използвайки своите специализирани знания, за да повлияят на политиката. Или най-малкото да провокират разговори и визуализират алтернативни сценарии, за да ги направят осезаеми.