Финансовата свобода на Gen Z

Проучванията показват, че Gen Z вече изграждат устойчиви финансови навици, които се различават от тези на предшестващото ги поколение или т.нар. милениъли.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Финансовата свобода на Gen Z Снимка: Courtesy of @joshrichards and TikTok

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Краткосрочно срещу дългосрочно инвестиране

Поколението Z и милениълите се различават по времевите рамки, които залагат за своите инвестиции.

Проучването на JWT през 2020 г. за Gen Z: „Изграждане на по-добро нормално“ разкрива, че 90% от Gen Z смятат, че е важно да започнат да спестяват за бъдещето си сега, а 80% са съгласни, че разумното харчене е по-важно от печеленето на много пари. Изследванията на Barclays Smart Investor разкриват, че 49% от инвеститорите от Gen Z възнамеряват да инвестират само в близките 5 години, за да спечелят бързо еднократна сума пари. Милениалите, от друга страна, са склонни да инвестират в бъдещето: 31% в момента инвестират с перспектива за целия си живот напред, например в закупуване на къща.

Обучение във финансова грамотност

Gen Z смятат, че финансовата грамотност е ключ към независимостта в зряла възраст и търсят насоки онлайн, за да преценят по-добре своите инвестиционни възможности.

Според доклад на Financial Times, 80% от младите инвеститори вероятно ще потърсят финансов съвет, преди да вложат пари. „Преживяхме рецесията през 2008 г. когато видяхме, че къщите на родителите ни са отнемани“, казва консултантът от Gen Z Конър Блекли пред Wunderman Thompson Intelligence. В резултат на това „не искаме да се доверяваме - или каквото и да е друго финансово - на институции“.

Нетърпеливи да придобият финансовата грамотност, Gen Z се обучават в социалните медии, където финансовите съвети са едновременно достъпни и приложими. Джош Ричардс, 19-годишният съосновател на фонд за рисков капитал от 15 милиона долара Animal Capital, използва славата си в TikTok и 25-те си милиона последователи, за да стане един от 10-те най-богати и влиятелни лица в приложението. Ричардс казва, че финансовата независимост е „съвременната форма на бунт - вземането на финансова грамотност в наши ръце и непозволяването на други хора да я контролират вместо нас“, е един от многото начини, по които младите хора в момента измерват своята свобода и пълнолетие.

Устойчиви разходи

И Gen Z, и милениълите насочват инвестициите си към устойчиви сектори.

Според доклад на Forbes, 90% от милениалите предпочитат устойчиви инвестиции като част от своите дългосрочни финансови планове. Според проучване на Wunderman Thompson, 83% от поколението Z веднага или вероятно биха коригирали своите инвестиционни и пенсионни портфейли, за да бъдат по-устойчиви. 81% биха купували от местна общност или локален производител артикули, които обикновено си купуват в големите магазини, а други 65% от Gen Z биха използвали абонаментни услуги за типични домакински стоки за ежедневна употреба, така че вместо да купуват нов уред , те биха избрали да го наемат за дългосрочно.

Етично инвестиране

И двете поколения вярват, че техните инвестиции могат да имат положително въздействие върху обществото, затова те инвестират в тази посока.

Gen Z имат тенденция да инвестират в марки, в които се припознават. „Продуктите, в които инвестират, са продуктите, в които вярват“, казва висшият икономист на StockX Джеси Айнхорн. Според Forbes 75% от милениълите се насочват към социално и екологично аргументирани компании, защото смятат, че техните инвестиции могат да повлияят на промяната, а 84% правят това, за да измъкнат другите от бедността.

Акциите в сегашно време

За разлика от милениълите, Gen Z не инвестират в традиционните акции, предпочитайки да изберат по-съвременни портфейли.

Проучване на Motley Fool разкрива, че Gen Z е по-вероятно да инвестират в криптовалута, марихуана и недвижими имоти, докато милениълите са по-склонни да инвестират във взаимни фондове, енергия и здравеопазване. Криптовалутите изглежда са общ интерес между двете поколения: от настоящите милениъли-милионери, половината имат 25% от богатството си инвестирано в криптовалути, а повече от една трета инвестира половината от богатството си в тях. Motley Fool съобщава също, че 73% от Gen Z и 66% от милениълите инвеститори притежават акции, което означава, че тази традиционна форма на инвестиране все още е най -често срещаният тип и за двете поколения.

Финансовите цели на Gen Z се основават на техните ценности и интереси - от устойчивостта и социалната етика до самообразованието и технологиите. Тъй като това поколение очевидно навлиза в живота във финансова зрялост, техните фискални навици ще формират брандовете и икономиките през следващите години.