Енергийно отрезвяване

След години на енергийно разточителство, настъпва ерата на енергийното отрезвяване в търсене на решения за пестене на енергия и намаляване на разходите.

от Redlink , Източник: Wunderman Thompson Intelligence
Енергийно отрезвяване

най-четени

Защо да се абонирам за redlink?

eксклузивни анализи

пийпълметрични данни

детайлни селекции

помагате на една нова медиа

Ефектите от енергийната криза са широкомащабни. Новинарските репортажи по целия свят тръбят за покачващите се цени на жилищата, а във Франция телевизионните метеорологични рубрики вече включват енергийни прогнози, за да се повиши осведомеността за възможни спирания на тока поради преразход на енергия. Потребителите, фирмите и държавните служители преразглеждат своите приоритети за потребление на енергия, като много от тях коригират поведението си по необходимост, но и с тенденция за постоянство.

Местата за настаняване се опитват да докажат, че прекомерното потребление на енергия не е от водещо значение за предоставянето на добро обслужване. През октомври британският ресторант Next Door става домакин на събитие Back-to-Basics без никакво електрическо захранване. Барбекютата на дървени въглища изместват електрическите готварски печки, студеното мазе заменя хладилниците и се приемат само плащания в брой. Гостите трябва да се откажат от Wi-Fi връзка по време на храненето. Различни други британски пъбове и заведения за хранене също изключват светлините и въвеждат вечери на свещи. The Mason Arms в Корнуол, The Tollemache Arms в Нортхемптън, The Blue Vinny Pub в Дорчестър и The Angel and Crown в Лондон предлагат необикновени преживявания на трептящата светлина на свещи.

Големите предприятия също преосмислят навиците си за потребление на енергия. Френският конгломерат за луксозни стоки LVMH обявява няколко ангажимента за енергийна ефективност през септември. Мерките включват нощно изключване на осветлението във всички магазини и намаляване на температурата на закрито в техните складове, офиси и търговски сгради. Насърчавайки своите служители да заемат активна позиция, LVMH съветва персонала да се качва по стълбите, да изключва уредите и да избягва да принтира.

Градските власти преразглеждат разходите си за енергия в светлината на финансовия натиск, като много от тях дърпат щепсела на коледните светлинни украси. Във Франция тазгодишното коледно осветление на Шанз-Елизе е озаглавено Sobrilliance, игра на думи между енергийно отрезвяване и блясък. Светлините трябва да светят за съкратен брой часове тази година и ще бъдат изключвани преди полунощ всеки ден вместо традиционното приключване в 2 сутринта. В Дания запалването на коледните светлини на Strøget в Копенхаген е отложено за първия ден на Адвента, две седмици по-късно от предишните години.

Движението за енергийно отрезвяване набира популярност както за бизнеса, така и за градовете. Докато хората следят потреблението на енергия, марките работят за нормализиране и улесняване на намаленото потребление на енергия. Преходът към по-отговорно потребление на енергия е един от факторите за осигуряване на нормално бъдеще, като ще допринесе за поддържане на глобалното затопляне под 1,5°C.